2012. december 12., szerda

Puha linzer

Nálam a Karácsony a konyhában kezdődik és mivel már lassan haladunk felé, úgy éreztem, hogy meg kell lepnem a családom valami igazán karácsonyi sütivel. Így esett a választás erre a finom linzerre.
Mivel nagyon hamar elkészül és el is fogy, érdemes dupla adagot sütni.




Hozzávalók (26 párhoz):

  • 60 dkg liszt
  • 35 dkg hideg vaj vagy margarin
  • 20 dkg cukor - lehet porcukor is, az hamarabb elolvad
  • 2 tojássárga
  • 2 vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 tk sütőpor
  • baracklekvár a ragasztáshoz - bő egy üveggel

A lisztet a cukorral, vaníliás cukorral, sütőporral és reszelt citromhéjjal jól elkeverjük, majd beleütjük egyenként a tojássárgákat. Ha huzamosabb gyúrás után sem akar a tésztánk összeállni, tehetünk bele 1-2 evőkanál tejfölt.

A tésztát folpackba csomagoljuk és mehet a hűtőbe 50 percre.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztát kinyújtjuk  fél cm vastagra és linzerszaggatóval vagy egyéb formával kivágjuk.
Szórjunk alá lisztet és folyamatosan mártogassuk bele a szaggatónkat is, így nem ragad oda egykönnyen a tészta.

Helyezzünk a tepsibe egy sütőpapírt, arra pakoljuk a kiszaggatott linzereket, majd vegyük vissza a hőt közepes erősségűre és süssük 10-15 percig, amíg elkezdenek sárgulni. Ha sokáig sütjük megbarnulnak és kemények lesznek.

Miután elkészültek, szedjük ki egy nagyobb tálba őket, hagyjuk kihűlni, majd keressük meg mindegyik párját és ragasszuk össze baracklekvárral.

A végén szórhatunk rá porcukrot vagy olvaszthatunk fel csokit, azzal dekorálva a sütijeink tetejét.

A ragasztás és a szórás végén a lyukakba még pöttyintsünk egy kevés lekvárt, hogy az üreget töltse ki.

Jó étvágyat:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése