Nem nehéz egyébként elkészíteni és valóban finom és mutatós.
Hozzávalók:
a tésztához:
- 7 egész tojás
- 7 ek cukor
- 8 dkg liszt
- 4 ek kakaó
- 1 dl olaj
- fél csomag sütőpor
- másfél ek rumaroma
a krémhez:
- fél liter 30% habtejszín - esetleg fixáló, de ha jól fel van verve, nem esik vissza -
- 1 doboz mascarpone 250g-os
- 1 ek vaníliaaroma
- 20 dkg darált dió
- 16 dkg porcukor a tejszínhez
- 8 dkg porcukor a mascarponehoz - itt megjegyezném, hogy nekem ennyi elég volt az édességéből a cukornak, de kóstolni kell, ha valaki édesebbet szeretne, tegyen többet hozzá
díszítéshez: mazsola, olvasztott csoki - kb. 7 dkg, a lényeg, ne legyen túl vastag, kevés olaj
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kevés citromlével kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral, rumaromával jól elkeverjük, majd hozzáadjuk az átszitált kakaóport, olajat és a liszttel előre elvegyített sütőport.
Óvatosan hozzákeverünk egy kis fehérje habot, azzal lazítjuk, majd a többit is hozzáadjuk.
A masszát egy sütőpapírral bélelt kerek sütőformába öntjük, 180 fokos sütőbe toljuk - melegítsük elő a sütőt! - és sütjük 35 percig. Én légkeverésesben készítettem, ha gázosod van, akkor vedd minimumra a hőfokot és úgy süsd, mert különben elég.
Miután kisült, hagyjuk kihűlni.
Közben elkészítjük a krémet: a tejszínt kemény habbá verjük, amibe előzőleg belekeverjük a 16 dkg porcukrot. A mascarponehoz hozzáadjuk a vaníliaaromát és a többi cukrot, azt is simává keverjük.
Belekeverjük a darált diót is, de úgy, hogy egy keveset kiveszünk a tejszínből, belekeverjük a mascarponeba, ahhoz megy a dió és a maradék tejszínhab, nagyon óvatosan összeforgatva.
NE használjuk fel az összes tejszínt, tegyünk félre egy keveset a torta oldalainak a dekorálásához, ha szeretnénk.
A tortát kettészeljük, lehet felezni de lehet úgy is, hogy inkább az alja körül vágjuk át, így a krém és a torta tésztája egyforma lesz, majd megtöltjük vele a tortát és ráborítjuk a levágott tetőt.
Vízgőz fölött megolvasztjuk egy kis tálkában a csokit 1-másfél ek olajjal, majd hagyjuk kissé kihűlni, úgy öntjük a tortára.
A végén a maradék tejszínnel bevonjuk a torta oldalát és mazsolát szórunk a tetejére.
Marha finom, próbáljátok ki:)
Jó étvágyat:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése