2016. március 13., vasárnap

Karamelles sajttorta

Ez a mennyei de mégis egyszerű édesség, méltó zárása lehet a vasárnapi ebédnek.
Akár tortaformában, akár kisebb hőálló tálkákban készítjük el, a végeredményben nem fogunk csalódni: puha, krémes, édes, egyszóval ellenállhatatlan:)






Hozzávalók:

  • 1 doboz mascarpone krémsajt - ha magasabb tortára vágyunk, emeljük a mascarpone adagot
  • 2 tubus sűrített tej
  • 1 kis doboz tejszín - 200 g
  • 5 egész tojás
  • 1 ek vaníliaaroma
  • 2 ek étkezési keményítő

az öntethez: 15 dkg cukor - ha sziruposabban szeretnénk, akkor tegyünk oda több cukrot pergelődni


A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
Vegyünk elő egy kapcsos tortaformát és az alját jól tekerjük be alufóliával, úgy, hogy a forma külső oldalára is jusson belőle. Ez azért fontos, mert vízfürdőben fog elkészülni, mint minden sajttorta, ne menjen be víz a tortába.

A cukrot tegyük oda egy kisebb lábasba, karamellizálódni. Lassú tűzön hagyjuk szép aranybarnára pirulni. Vigyázzunk, fokozott égésveszély fenyegethet ennél a műveletnél, lehetőleg kisgyerek, kisállat ne legyen akkor velünk a konyhában.

Mikor felolvadt a cukor, óvatosan öntsük bele a tortaformánkba és  hagyjuk szétterülni. Rá kell segíteni a tortaforma mozgatásával, de ezt is nagyon odafigyelve tegyük, mert a forró cukor brutális tud lenni, komoly égési sérüléseket okozhat.

Ne használjunk semmilyen konyhai eszközt az olvadt cukor elegyengetésénél, mert csak ráköt a hideg felületre.

A tortaformát nem kell sem kizsírozni, sem kibélelni semmivel.

Nos, mikor kiöntöttük az olvadt cukrot, hagyjuk pihenni 10 percig.
Addig keverjük össze a torta hozzávalóit.

A krémsajtot keverjük simára, adjuk hozzá a vaníliaaromát, a sűrített tejet, tejszínt, keményítőt és egyenként az 5 tojást.

Elég egy kézi habverővel csomómentesre keverni, de lehet mixert is használni. Ne habosítsuk túl a masszát, mert a sütőben meg fog repedezni a teteje. Öntsük a cukor tetejére az egészet.

Vegyünk elő egy nagyobb tepsit, helyezzük bele a tortaformánkat és annyi forró vizet öntsünk alá, amennyi felér a tortaformában lévő massza szintjéig.

180 fokon süssük 25-30 percig, de legalább addig, amíg olyan állagú nem lesz, mint egy puding.

Vegyük ki sütés után a vízből, hagyjuk kihűlni és tegyük 2-3 órára hűtőbe.

Szeleteljük és fogyasszuk jó étvággyal:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése