2016. január 17., vasárnap

Csöröge

Ha már itt a farsang, akkor itt van a csöröge sütési ideje is. Annyi finom fánk létezik, hogy ember legyen a talpán, aki mindent kipróbál. Viszont van a csurgatott fánk, ami szerepel az idei farsangi időszakom palettáján, azt mindenképp megsütöm.

A csöröge sütése nagyon gyorsan megy, tényleg oda kell figyelni az olajra, mert amint beledobáljuk a tésztát, már fordíthatjuk is meg, mert megsült.




Hozzávalók:


  • 3 tojássárgája
  • 5 dkg margarin
  • 25 dkg liszt
  • 1 kk cukor
  • csipet só
  • 2 ek rum vagy rumaroma
  • 2 ek tejföl
  • késhegynyi szódabikarbóna kevés ecettel felfuttatva - kb 1 kiskanálnyi
  • Olaj a sütéshez, porcukor a szóráshoz, baracklekvár

Az anyagokat összegyúrjuk és pihenni tesszük 1 órára. Akinek nagyon sietős a dolga, az pihentesse fél órát.

A tésztát kinyújtjuk 1 cm-es vastagságúra, igyekezzünk téglalap formát kihozni belőle, mert könnyebben tudjuk vagdosni és szép formákat kapunk.

Vegyük elő a rádlit és vágjunk belőle 2 ujjnyi széles, 10-12 cm hosszú csíkokat.
Minden csík közepén ejtsünk egy bemetszést, egyszer az egyik végét húzzuk át rajta, majd a másikat.

Ettől kapja meg a csöröge a formáját.

Forrósítsuk fel az olajat, tegyünk bele az edény méretétől függően annyi tésztát, amennyi belefér, majd süssük mindkét oldalát pirosra.

Figyeljünk nagyon oda, hogy hamar sülnek, könnyen elég a tésztánk, ha nem állunk mellette.
Fontos az edény mérete is, kicsit legyen magasabb a fala, mert habzik egy idő után az olaj és ne fusson ki.

Szedjük törlőpapírra, csöpögtessük le róla az olajat, majd szórjuk meg melegen porcukorral és adjunk mellé baracklekvárt.

Aki szereti, megbolondíthatja egy kis barackpálinkával a lekvárt:)

Jó étvágyat:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése