Több receptet is végigböngésztem, aztán megalkottam a saját receptemet. A végeredményről csak annyit, hogy alig maradt egy vékony szeletke másnapra:)
Én nem használok speciális kenyérlisztet, a hagyományos BL55-el sütök, azaz fehér búzaliszttel.
Ha valakinek nem lenne elég az eredmény, az vásárolhat bioboltokban sikért, abból tegyen egy kiskanállal kb. fél kg liszthez.
Hozzávalók:
- 40 dkg búzaliszt
- 2 kk só
- 3 ek olaj
- 3,5 dl langyos víz
- 1 tasak szárított élesztő - azért jobb mint a friss, mert nem lesz olyan lufis tőle a tészta, a frisset meghagyom a kalácsnak
Ízesíthetjük szezám-, napraforgó- vagy tökmaggal, hagymával vagy bármivel, ami eszünkbe jut.
Az alapanyagokat beleöntjük a dagasztógépbe és addig dagasztjuk amíg a tészta el nem válik az edény falától, szép selymes nem lesz. Ha valaki igazi késztetést érez a kézi gyúráshoz, az essen neki bátran, mert állítólag a dagasztás révén minden fölös negatív energiától megszabadulhat:))
A dagasztógépből kivesszük a tésztát, egy kevés liszttel megszórt munkalapon átgyúrjuk néhányszor, majd egy nagyobb keverőtálba helyezzük és letakarva egy konyharuhával, meleg helyen 1 órán át kelesztjük.
Miután a duplájára kelt, picit még átgyúrjuk, de óvatosan, hogy ne szakadjanak fel a levegőbuborékok, kenyeret formázunk a tésztából, majd egy sütőpapírral bélelt jénaiba helyezzük, letakarjuk a konyharuhával és 1-1,5 órán át kelesztjük tovább.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a megkelt tésztát bevagdossuk egy éles késsel két-három helyen, megkenjük bőven langyos vízzel, majd rátesszük a jénai tetejét és 1 órán át sütjük ugyanazon a hőfokon.
Miután megsült, kivesszük a jénaiból egy sütőrácsra és hagyjuk kihűlni.
Valódi házi vaj dukál mellé:)
Jó étvágyat:)
Épp a múlt héten sütöttem házikenyeret, igaz kézi dagasztás mellett és friss élesztővel, no meg a fehér lisztet kevertem zabkorpával. Köszi a tippeket, a következőnél figyelmbe veszem!
VálaszTörlésBizonyára a tied is ízletes volt, hiszen nincs olyan házi kenyér, ami ne lenne finom:)
VálaszTörlés