2013. február 16., szombat

Madártej sült habbal

Nekem  a bajom a madártejjel mindig az volt, hogy a hab néhány óra leforgása alatt összeesett, vagy ha nem csináltam szakszerűen a főzést, akkor szalonnás maradt.

Egy testvér receptben olvastam a sült habról, gondoltam, kipróbálom a madártejnél, gond nem lehet belőle.
És nem is lett. Még 3. nap is kemény maradt a hab, igaz már nagyon a végét járta a lé is meg a hab is:)



Hozzávalók:

2 liter tej
8 egész tojás
32 dkg cukor
kevés citromlé
1 kiskanál vanília esszencia - lehet por is, de jó a vanillincukor is
reszelt étcsoki a hab tetejére

A tojásokat első körben szétválasztjuk: egy tálba beletesszük a tojások sárgáját és hozzákeverjük a vanília esszenciát, majd egy nagyobb tálba beletesszük a fehérjéket és ráfacsarunk 1 kiskanálnyi citromlevet.

A tojások fehérjét 16 dkg cukorral kemény habbá verjük. Előmelegítjük a sütőt, egy nagyobb tepsibe simítjuk, amit előzőleg kibéleltünk sütőpapírral, majd minimumon sütjük 25 percig, amíg a tojáshab teteje színt kap.

Közben a tojások sárgáját a maradék cukorral habosra kavarjuk és félretesszük.

A tejet egy nagyobb fazékba öntjük és lassú tűzön hagyjuk felmelegedni.

Fontos!  Ne hagyjuk főni a tejet, mert összemegy egy idő után vagy összekapja a tojássárgákat, amikor beletesszük!
Tehát a tej lassan forr, amikor már szépen gőzölög, akkor jó.

És most jön a trükk:)

Ahhoz, hogy ne kapja össze a sárgákat, folyamatosan kell szoktatni a tejhez.
Ezt úgy végzem, hogy amikor a tej meleg, akkor egy merőkanálnyit hozzáadok a cukros sárgákhoz és jól elvegyítem.
Várok egy kicsit, a tej még melegebb, akkor már 2 merőkanálnyit keverek hozzá, majd a legvégén még 2 merőkanálnyit.

Végül hozzáöntöm a forró tejhez a tojássárgás-tejes egyveleget és hagyom néhány percig forrni.

Ha betartjátok a sorrendet, soha nem kapódik össze a tojások sárgája!

Szépen kiöntöm nagyobb tálakba, a tojáshabot azon melegében feldarabolom, a tej tetejére helyezem és megszórom reszelt csokival.

Hidegen fogyasszuk, igaz, én nem bírtam addig várni:)
A legfinomabb másnap, az már más kérdés, hogy marad-e belőle:)

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése