2013. november 15., péntek

Habos-omlós

Tudom, tudom:) Nem kaptatok rég új bejegyzést, de ma pótolom, kettő is lesz belőle:)

Ez a süti végtelenül egyszerű, de a csavaros felhasználási módnak köszönhetően, remek kis süti kerekedik belőle.

Tegnap este készült el, mára csak a morzsája maradt:))



Hozzávalók:

a tésztához:

25 dkg margarin
15 dkg kristálycukor
3 tojássárga
45 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja és leve

a töltelékhez bármilyen savanykás lekvár - meggy, ribizli én vörös áfonyát használtam

a habcsókhoz: 3 tojásfehérje, csipet só, 15 dkg porcukor

A tojássárgákat habosra kavarjuk a cukorral, citromlével majd a puha margarint közé keverjük. Én enyhén felolvasztottam de nem folyósra, úgy adagoltam a cukros masszához, jobban elvegyült.

Kimérjük a lisztet és elvegyítjük a sütőporral, belereszeljük a citrom héját, majd a folyékony masszához keverjük és összedolgozzuk a kezünkkel, míg egybefüggő tésztát nem kapunk.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra majd egy 40x25cm átmérőjű tepsit előkészítünk.

A tészta 1/4 részét félre tesszük, a többit két sütőpapír között kinyújtjuk - mert ragad másképp -  és az alsó sütőpapírt bele is helyezzük tésztástól a tepsibe.

Előveszünk egy kis üveg lekvárt és jó vastagon megkenjük vele a tésztánkat.

A tojásfehérjéket a cukorral és a csipet sóval kemény habbá verjük és szépen a tészta tetejére simítjük.
Csak óvatosan, mert ha belehúzódik a lapát a lekvárba, nem lesz szép fehér színű a habcsókunk.

A maradék tésztából vékony rudakat sodrunk - ezt úgy a legkönnyebb, hogy lecsípünk egy kis darabkát a tésztából és a kezünk között, gyors mozdulattal megsodorjuk.

Végig csíkozzuk átlósan vele a sütemény tetejét, majd bedobjuk a sütőbe, közepes sütőállásra és ott hagyjuk készülni 25 percig.

Én légkeveréses funkciót használtam, a 15-18-ik percnél visszavettem a hőt 160 fokra, mert úgy tűnt, hogy kezd megbarnulni a habom.

Ne essen senki kétségbe, ha kanállal könnyebben boldogul a süti elfogyasztásánál, mivel nagyon porhanyó a tészta, nehéz szép szeleteket vágni, na és ott a hab is, ami kissé törik. De az íze remek:)

Jó étvágyat:)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése