2013. november 15., péntek

Mézes-mustáros csirke lilakáposztával

Nagyon gyors és finom ebéd kerekedik belőle, pikk-pakk bepácoljuk a combokat, bedobjuk a sütőzacskóba és már mehet is a sütőbe, addig elkészül a lila káposzta is, esetleg egy kis krumplipüré, senki nem mondja meg, hogy nem órákat ténferegtünk a konyhába.



Hozzávalók:

1 kg csirkecomb - én alsót és egészet használtam
1 mandarin
2 ek mustár
2 ek méz - én erdei mézet használtam, markáns aromája végett
1 kk fokhagymapor
1 kk őrölt gyömbér
csirke fűszersó

a sütéshez egy nagy tepsi és egy nagy sütőzacskó

a körethez 1 kisebb fej lila káposzta, krumpli

A combokat megmossuk, megtisztítjuk, leszedegetjük a végükről a sárgás hártyát, majd leitatjuk egy nagy papírtörlővel a fölösleges vizet.

Beszórjuk kevés csirke fűszersóval majd előkészítjük a pácot egy kisebb tálkában: a mandarin levét belefacsarjuk, hozzátesszük a mézet, mustárt, fokhagymaport és a gyömbért. Ha valaki frissen szeretné a hozzávalókat, akkor 2 gerezd fokhagymát törjön össze és egy kisebb darabka gyömbért reszeljen le.

Ebbe a pácba forgassuk bele egyenként a combokat, majd készítsünk elő egy nagyobb sütőtepsit, helyezzük bele a sütőzacskót és egymás mellé pakoljuk a húsokat.

A maradék páclevet csorgassuk a húsokra, kössük be a zacskót, tetejét szurkáljuk meg hústűvel, de óvatosan, hogy ne lyuggassuk az alját is ki, mert oda a csodás szaftunk.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra, majd közepes sütőállásra toljuk be a csirkecombokat és süssük 40 percig.

Míg a hús készül, gyaluljuk le a káposztát -  én  gépbe dobtam, percek alatt gyalulta le - , majd egy kevés olajat öntünk egy nagyobb kuktába - akinek nincs az vegyen elő egy nagyobb fazekat - belepakoljuk a káposztát, kicsit besózzuk és kevés vizet engedünk az aljára.

A kuktát lezárjuk és a forrástól számítva 20 percig pároljuk. Nincs kavargatás, meg odafigyelés, a maradék időnket a krumplinak szenteljük, amiből pürét készítünk.

A 40 perc leteltével ellenőrizzük a csirkecombokat, ha megpuhultak óvatosan vágjuk szét a fóliát - egyrészt mert égési sérülést okozhat a forró gőz, másrészt mert a hús leve kifolyik - és pirítsuk meg a combok tetejét.




Jó étvágyat:)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése