2014. november 3., hétfő

Aranygaluska

Tegnap ezt a kísértő finomságot készítettem el, a gyerekek és a férjem legnagyobb örömére.
Nem igazán lehet elrontani, viszont variálni annál inkább.




 Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 1 dl langyos víz
  • csipet cukor, csipet só
  • fél csomag instant élesztő
  • 4 ek porcukor
  • 2-3 ek langyos tej
  • 1 ek rumaroma
  • fél zacskó mazsola
  • 7 dkg margarin

Szóráshoz:

  • 5 dkg olvasztott margarin
  • 2-3 ek porcukor
  • 2-3 ek Dejó

Öntet:

  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • kevés vaníliaaroma
  • 6 dl tej
  • 4-5 ek cukor




A langyos vízbe beleszórjuk a csipet cukrot, feloldjuk és hozzáadjuk az élesztőt.
Elkeverjük és kevés lisztet szórunk a tetejére, legyen amibe kapaszkodjon a kovász, lefedjük egy tiszta konyharuhával és meleg helyen felfuttatjuk.

Kimérjük a lisztet, teszünk hozzá csipet sót, reszelhetünk bele egy kevés citromhéjat is, beleszórunk 4 evőkanál porcukrot  beletesszük dagasztógépbe -  vagy kézzel hajrázunk -  és szépen hólyagosra dagasztjuk.

Dagasztás közben löttyintsünk a masszához 2-3 evőkanál tejet, ettől lazább lesz, majd daraboljuk fel kockára a kézmeleg margarint és lassan adagoljuk azt is a tésztához. Végül gyúrjuk bele a mazsolát.

Vegyük ki a masszát egy tálba, pihentessük egy órán keresztül.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra és egy jénait kibélelünk sütőpapírral. Lehet vajazni és morzsázni is, én a könnyebb és tisztább verziót választottam:)

Szaggassunk maroknyi darabkákat a tésztából és egymás mellé helyezzük a tálba.
Olvasszunk margarint és kanalazzuk a tetejükre majd szórjuk meg cukorral és dejóval.

Mehet a sütőbe a galuska 35 percre, majd kisülés után hagyjuk langyosra hűlni.

Készítsük el a pudingot és melegen öntsük le a darabokra szaggatott aranygaluskáinkat.

Jó étvágyat:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése