Három olyan süti van, ami nálam befutó volt:
1. a Paradicsomos süti
2. a Mákos kocka
3. a Televízió szelet.
Ezek közül ma Nektek a Mákos kocka receptjét mutatom be, egy kis csavarral:)
Hozzávalók:
Lapok:
- 40 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 15 dkg margarin
- 2 tojássárga
- 1 sütőpor
- csipet só
- fél dl bubis ásványvíz
- baracklekvár a kenéshez
Töltelék:
- 20 dkg darált mák
- 20 dkg cukor
- 3 dkg margarin
- 20 dkg liszt
- 3 borospohár langyos tej
- 1 sütőpor - igen,igen, ebbe is kell sütőpor:)
- 1 reszelt citrom héja
- 2 tojásfehérje habbá verve
Tetejére:
- 1 tábla tejcsoki
- 1 tábla fehércsoki
A lisztet beleborítjuk egy nagyobb tálba, beleszórjuk a cukrot, a tojássárgákat, langyos margarint, a sütőport és az ásványvizet, majd homogén masszává gyúrjuk.
Elosztjuk két felé és két lapot nyújtunk belőle.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A tepsit - ez nagy tepsi 40x40-es - kibéleljük sütőpapírral és beletesszük az egyik lapot, aztán megkenjük bőven mindenhol baracklekvárral.
Jöhet a töltelék: a tojások fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük.
A darált mákot összekeverjük a cukorral és a meleg tejjel nyakon öntjük.
Belereszeljük a citromhéjat, hozzádolgozzuk a megolvasztott margarint, beleszitáljuk a lisztet és a hozzá vegyített sütőport.
A felvert habot óvatosan hozzákeverjük. Nem baj ha laza a massza, ettől lesz olyan omlós a végén a süti.
Rásimítjuk az alsó lapra, kinyújtjuk a másik lapot és ráhelyezzük a mákos töltelék tetejére.
Megszurkáljuk egy villával jól mindenhol, hogy jöjjön ki sütés közben a gőz.
25-30 perc alatt készre sütjük.
Miután kihűlt felolvasztjuk gőz fölött a csokikat külön-külön és díszítjük a süti tetejét.
Én előbb tejcsokival vontam be majd a fehéret rácsorgattam és egy fogvájóval márványosítottam - ide-oda húzgáltam a fehér csokiban, amíg nem kaptam egy jópofa mintát:)
Jó étvágyat:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése