2015. március 4., szerda

Kávés szelet



Ezt a sütit Anyukám rengetegszer elkészítette gyerekkoromban, a valódi kávét cikóriával helyettesítette, így gyerekként bátran ehettem belőle - és ettem is:)

Hozzávalók:

  • 20 dkg vaj
  • 2x 20 dkg cukor
  • 20 dkg darált dió
  • 6 tojás
  • 10 dkg liszt
  • 2 zacskó vaníliás cukor
  • késhegynyi szódapor
krém:
  • 15 dkg margarin
  • 10 dkg cukor
  • 3 ek instant kávé vagy kapucsínó vagy cikóriakávé
  • 1 marék apróra vágott dió
  • 2 marék pörkölt cukor



A cukrot a vajjal habosra keverjük. A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét kevés citromlével kemény habbá verjük.

A cukros vajhoz hozzáadjuk a vaníliát, óvatosan hozzákeverjük a kemény habot, majd apránként beledolgozzuk a lisztet, darált diót és a késhegynyi szódaport.

Egy közepes tepsit kibélelünk sütőpapírral, a masszát belesimítjuk és előmelegített sütőben 180 fokon sütjük kb 20 percig.

A 6 tojássárgát elvegyítjük az újabb 20 dkg cukorral, kemény habot verünk belőle, majd a tészta tetejére simítjuk és lassú tűzön rászárítjuk.

Miután rászáradt a habunk, kivesszük a sütit és hagyjuk kihűlni.

Elkészítjük a krémet: 15 dkg margarint vagy vajat 10 dkg cukorral habosra kavarunk, belekavarunk 3 ek instant kávét és rákenjük a süteményre.


1 marék cukrot megpirítunk, hozzákeverjük óvatosan a marék apróra vágott diót, kiöntjük egy sütőpapírra és hagyjuk, hogy kihűljön.

Az olvadt cukorral óvatosan dolgozzunk, mert balesetveszélyes!!!

Ha kihűlt, mozsárban  apróra törjük és megszórjuk a süti tetejét vele.

Jó étvágyat :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése