2015. március 26., csütörtök

Tatin - féle almatorta

A nagyfiam imádja az almás pitét. Mivel eleve megrendelte tőlem, gondoltam a kedvében járok és meglepem valami egyszerű de mégis nagyon finom almás ínyencséggel.
Így született meg a fordított almatorta pitésítve:)




Hozzávalók:


  • 1 kg savanykás alma meghámozva, cikkekre vágva
  • 32 dkg liszt
  • 12 dkg cukor
  • 15 dkg margarin
  • 1 tojássárga
  • 4 ek tejföl
  • 1 púpozott kk sütőpor
  • csipet só

a karamellhez:


  • 25 dkg cukor
  • 12 dkg vaj
  • kevés fahéj

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Az almákat megmossuk, előkészítjük.

A tészta alapanyagait egy nagyobb tálba beletesszük és jól összedolgozzuk.

Egy hőálló tálat kivajazunk és félretesszük.

A karamellhez előveszünk egy nagyobb serpenyőt, beleöntjük a kimért cukrot és a vajat is hozzáadva feltesszük a tűzhelyre olvadni.

Miután elolvadt a vajunk, beletesszük a darabolt almákat és 20 percig pároljuk.
Néha megkeverjük. Láthatjuk, hogy kezd szép aranybarna színt kapni, a vége felé.
Rászórjuk az őrölt fahéjat, keverünk rajta még egyet és óvatosan beleborítjuk a kivajazott sütőformába.

A tésztát kinyújtjuk, majd beborítjuk vele az almákat. Nem baj, ha kilóg a széle a sütőforma széleinél, hajtogassuk nyugodtan vissza, akár mintákat is csipegethetünk bele, ha kedvünk tartja.
Én ujjal nyomkodtam le a széleket.

A tetejét villával jól megszurkáljuk és bedobjuk a sütőbe 45 percre.

Miután megsült, hagyjuk kihűlni és fordítsuk óvatosan meg.
A legegyszerűbb ha egy nagyobb tepsit fordítunk a sütőformára és egy gyors mozdulattal átfordítjuk.

Én nem szoktam ezzel foglalkozni, úgy szeleteljük és fogyasztjuk.
Nem kerülgetjük sokáig, pár óra leforgása alatt szétszedi a társaság:)

Jó étvágyat:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése