Mivel az elkészítése egyszerűbb mint maga a látvány, érdemes nekifogni és kipróbálni.
A receptre itt bukkantam. Természetesen eltértem az eredetitől és megalkottam a saját arányaimat.
Hozzávalók:
a tésztához:
- 25 dkg zabos keksz - vagy bármilyen, épp ami van, de lehet fokozni/ oreo /
- 10 dkg olvasztott vaj
a krémhez:
- 70 dkg krémsajt - én a Lidlben vettem vödröset, 1 kg kiszerelés 700 huf, a legjobb ár a piacon
- 20 dkg porcukor
- fél citrom reszelt héja és leve
- 1 kis doboz tejföl
- 1 kis doboz tejszín - 2,5 dl
- 2 egész tojás
- 3 tojássárga
- 2 ek étkezési keményítő
Még mielőtt nekifognánk a receptnek, pontosítás végett: a krémsajt nem a sós, tömlős változat, hanem az édes, krémes fajta. A legtöbb recept a Philadelphiát ajánlja, régebb csináltam is belőle tortát, de a mai kiszerelés - ár értékben megfizethetetlen és kevés van benne.
Ott van még a mascarpone is, amit én személy szerint sajnáltam beletenni, biztos nagyon finom lesz abból is a torta.
Körbenéztem a boltokban és a lidl-es vödrös krémsajt nyerte el a tetszésem, kiszerelésben is jó és árban is, no meg minőségben is szuper.
Nos, térjünk vissza az elkészítéshez: első lépésben megdaráljuk gépben vagy kézzel összetörjük a kekszet.
A vajat felolvasztjuk egy kisebb lábasban és leöntjük vele a darált kekszet.
Veszünk egy kapcsos tortaformát - ez azért lényeges, hogy a végén ki tudjuk venni a csodás tortánkat belőle épségben - vajazzuk ki az alját és az oldalát, majd az alját béleljük ki sütőpapírral.
Lapogassuk bele a darált kekszet, lehetőleg úgy, hogy a tortaforma oldalára is kerüljön a kekszből.
Nyomkodjuk le egyenletesen és lehetőleg szorosan, hogy stabil alapot kapjunk. Én evőkanállal végeztem a műveletet, de lehet nagyobb pohár aljával is. Tegyük hűtőbe a krém elkészítéséig.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A krém hozzávalóit egy nagyobb keverőtálba tesszük és szépen, óvatosan addig keverjük kézi habverővel, amíg homogénné nem válik a massza.
Ne használjunk elektromos habverőt, mert felhabosítja a krémet és sütéskor megreped.
Mielőtt beletöltenénk a kekszes masszára, a tortaforma alját és oldalát jól burkoljuk be alufóliával, több rétegben is, hogy majd ne jusson víz be a tortába.
Ráöntjük a kekszre a krémet, belehelyezzük egy nagyobb tepsibe, és forró vizet töltünk a tepsibe, annyit, hogy felérjen a tortaforma feléig .
Behelyezzük a sütőbe óvatosan, hogy ne forrázzuk le magunkat és ne boruljon be a sütőbe a krémünk, majd légkeveréses funkción 45 percig sütjük. A gázos sütővel rendelkezők minimumon süssék 60-70 percig.
A torta még enyhén remegni fog ennyi idő után, de amint kihűlt, megszilárdul.
Kihűlés után tegyük egy éjszakára hűtőbe.
Másnap dekorálhatjuk tejszínhabbal, apróra vágott dióval, mogyoróval, pisztáciával.
Jó étvágyat:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése