Hozzávalók:
- 1 kg érett paradicsom
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 2-2,5 dl napraforgó olaj
Soha nem tettem el aszalt paradicsomot, viszont már vásároltam a boltban, de arany árban mérik, így nem vettem túl gyakran.
Mély, intenzív íze rengeteg felhasználási módot kimerít: levesek, pizzák, tészták, kenyér, pogácsa, saláták és még sorolhatnám.
Én nem bírtam megállni és úgy megszárítva is csipegettem belőle, tényleg nagyon finom.
A hűtőben megmaradt egy kg vegyes paradicsom, volt köztük lucullus fajta meg koktél és akadt sárga színű is. A lényeg, hogy mindegyik érett, zamatos volt.
Mivel bőven akadt utánpótlás, arra gondoltam, hogy nemes helyet biztosítok a kissé túlérett példányoknak: megaszalom és elteszem őket hidegebb időkre.
Kibéleltem két tepsit sütőpapírral, a paradicsomokat megmostam, szárazoltam és vékony szeletekre vágtam.
Lefektettem egymás mellé a tepsibe, majd kitettem a teraszra a tűző napsütésbe.
Két napig voltak kint, azalatt csontszárazra aszalódtak. ( éjszakára behoztam )
Van aki megsózza a paradicsomokat miután felkarikázta, hogy a nedvesség hamarabb elpárologjon és tartósítás céljából sem utolsó, én nem sóztam, csak természetes módon aszaltam.
Egy kisebb üveget kiforraltam, szárazra töröltem és beletömködtem a paradicsom szeletkéket, tettem 1-2 gerezd fokhagymát is közé.
A napraforgó olajat megmelegítettem - nem forraltam - és a paradicsomokra szépen rácsorgattam, aztán lezártam a tetőfedővel.
Hagytam kihűlni a konyhapulton, majd bekerült a hűtő alsó, leghidegebb részébe.
Mivel nincs benne semmi tartósítószer, nem tudom meddig bírják a paradicsomok, remélem néhány hétig igen, aztán gyorsan elhasználom őket.
Jó étvágyat:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése