2012. szeptember 28., péntek

Karamell öntet

Ki nem szereti a karamellát? Kezeket jó magasra! És a meleg karamell öntetet?:)
Ez a gyors desszert vagy édesség mindenki szívét felmelegíti, csak sajnos egy valódi kalóriabomba.
Viszont tudjuk legalább mi van benne és nem etetik meg velünk a guargumis szemetet, ami a boltokban tanyázik.



Hozzávalók:
  • 12 dkg kristálycukor
  • 5 dkg vaj
  • 250 ml tejszín 
  • csipet só
A cukrot tegyük egy kisebb lábasba és hagyjuk lassú tűznél felolvadni.
Nem kell kevergetni, csak hagyni, hogy felolvadjon.

Mikor már szép aranybarna - vigyázzunk, ne hagyjuk túl barnára pirulni, mert keserű lesz - akkor vegyük le a tűzről és a hideg tejszínnel öntsük fel.
Folyamatosan keverjük egy kézi habverővel, vigyázva arra, hogy puffog és komoly égési sérüléseket szerezhetünk, ha nem figyelünk oda.

Tegyük vissza a tűzhelyre, rakjuk bele a kockára darabolt vajat és keverjük jól el a masszában.
Folyamatos keverés mellett hagyjuk felforrni.

Vegyük le a tűzről és öntsük kisebb kancsóba vagy tálkába.
Magában is megállja a helyét, én palacsintára öntöttem, de lehet különféle gyümölcsök kísérője is.

Ez a massza folyékony, ahogy hűl folyamatosan sűrűsödik.. Nálunk ez a stádium elérhetetlen:)
Ha masszív karamell öntetet szeretnétek, adjatok hozzá több cukrot, úgy 20-25 dkg.

Jó étvágyat:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése