Mert a háziban benne van az anyag, a sok munka és a szeretet az étel iránt.
Kezembe vettem a sorsom szombat délelőtt és megfőztem életem első zakuszkáját.
Isteni lett és ezt nem csak én mondom:)
Hozzávalók:
- 4 kg padlizsán
- 3 kg kápia paprika
- fél kg lilahagyma
- 1 liter 100%-os paradicsomlé
- fél liter napraforgó olaj
- só, bors, 3-4 babérlevél
A padlizsán és a paprika lesütését tervezzük meg egy másik, előző alkalomra. Mivel nagyon macerás mindkettő sütése, pucolása, legyen egy alkalom csak a padlizsánnak, majd egy másik alkalom csak a paprikának.
Szóval lesütjük a padlizsánt és a paprikákat, megpucoljuk és mehetnek zacskóban a fagyasztóba.
A Nagy Napot megelőző este vegyük ki a fagyasztóból, hagyjuk felengedni a konyhában.
Csepegtessük le a padlizsánt többször, hogy a leve ne keserítse meg az ételt.
Miután felengedtek, vagdossuk apróra a padlizsánt és a paprikát is. Én kerámia késsel végeztem a műveletet, lehet hagyományossal is, sőt le is darálhatjuk, de elvesztik a szép színűket.
Pucoljuk meg a hagymát és azt is apró kockákra vágjuk fel.
Készítsünk elő egy nagy fazekat, tegyük bele az olajat és a hagymát, majd dinszteljük meg.
Keverjük néha meg, mert könnyen odakap. Tegyük bele a padlizsánt, paprikát, sót, borsot, babérlevelet és a paradicsomlével engedjük fel.
Most jön a neheze:)
A masszát, hogy ne süljön le és kapjon az étel kesernyés ízt, lassú tűzön folyamatosan keverjük 2 órán keresztül. (nagy gázrózsa minimuma)
Tehát a két óra a forrástól számolódik, nem leányálom, de nem is lehetetlen.
Trükkök
Tegyünk az edény alá egy vastag platnit, ami a hő erősségét visszafogja és válasszunk olyan edényt, aminek dupla alja van vagy legalább is jó vastag. Ezek megkönnyítik a munkát, én 2-3 percenként kavartam rajta és pihentem ugyanannyit, szóval érdemes megszívlelni.
Ne tegyünk fedőt az edényre, mert a képződő gőz nem fog tudni kijönni és más állagú lesz a zakuszkánk.
Tökéletesen megfelel erre a célra egy kettéhajtott újságpapír.
Csak fedjük le a masszát, a fakanalat én benne szoktam hagyni, mellette kijön a fölös gőz.
Miután lejárt a 2 óra, tegyük steril üvegekbe, a csavaros tetejüket kenjük be tartósítószerrel - nátrium-benzoáttal vagy szalícillel - szorítsuk az üvegre és tegyük száraz dunsztba.
Erre a célra tökéletesen megfelel néhány szőnyegdarab vagy régi kabátok, esetleg plédek.
A lényeg, hogy jól legyenek bebugyolálva az üvegek.
Másnap tegyük őket hűvös helyre és fogyasszuk egészséggel:)
Jó étvágyat:)
óóó, lekéstem ezt a bejegyzést,
VálaszTörlésén is, három nappal ezelőtt főztem meg éltem első zakuszkáját!
nem semmi élmény , mondhatom!
Akkor sorstársak vagyunk:) És külön gratuláció, hogy neki fogtál kisgyerek mellett!
VálaszTörlés