2012. szeptember 20., csütörtök

Lasagne

Imádom mert egyszerű, gyors és laktató. Ha nincs kedvem valami megterhelő ételkompozíciót létrehozni, csak beszaladok a boltba húsért és máris készülhet ez az ínycsiklandozó fogás.




Hozzávalók:

a raguhoz:

  • 1 kis fej lilahagyma
  • kevés olaj
  • 1 kg darált lapocka
  • friss vagy szárított bazsalikom
  • só, bors
  • kevés szárított vargánya -  el is hagyható, de isteni aromát kölcsönöz
  • 1 üveg paradicsomszósz
  • sajt - úgy 20 dkg

a besamelhez:

  • 5 dkg vaj
  • 4 ek liszt
  • fél liter tej
  • csipet szerecsendió

1 doboz lasagne tészta

A hagymát felszeletelem, de lehet apró kockára is vágni és kevés olajon megfonnyasztom
Beledobom a darabokra tördelt szárított  vargányát, picit hagyom az olajban puhulni, majd beleteszem a darált lapockát és jól összekavarom. Egy kevés vizet aláöntök és lefedem. néha megkeverem, hogy a csomók eltűnjenek a húsból.

Amikor a hús megpuhult, hozzáöntöm a paradicsomszószt, beletépkedem a friss bazsalikomot -  aki szárítottat használ, az is csak a végén tegye az ételbe, különben elillan a finom aromája -  és néhány percig hagyom, hogy az ízek összeérjenek.

Bekapcsolom közben a sütőt és 200 fokra előmelegítem.

A besamelhez felolvasztom a vajat vagy margarint, beleszórom a lisztet, gyorsan összekeverem - csomós lesz, de a tejjel fellazul -  majd a tejet hozzáöntve kézi habverővel folyamatosan csomómentesre kavarom.

Hagyom felforrni, mint a pudingot, néha kavarok rajta, mert különben lesül.
Kevés szerecsendióval ízesítem.

Egy hóálló tálat kivajazok - 30x 30-as a sajátom - majd beleöntök egy adag besamelt és elegyengetem, hogy minden részébe érjen. Erre teszek egy adag lasagne tésztát úgy, hogy lefedje a besamelemet, mehet rá egy adag ragu, erre reszelek egy kevés sajtot, újból jön egy adag tészta, erre egy adag besamel, ragu, sajt és ezt addig variálom, amíg el nem fogy a hozzávaló.
A legfelső réteg raguval végződik, sajtot szórok rá és fedetlenül mehet a forró sütőbe 40 percre.,

FONTOS!

A kemény lasagne tészta csak akkor fog megpuhulni, ha alatta és fölötte is bőségesen található szósz vagy besamel. Vannak receptek, ahol előfőzik a tésztát, én nem próbáltam abban a formában, ha megfelelően rétegezitek le, akkor baj nem lehet belőle.

Tálalható ketchup-pel, csípős paprikával vagy valamilyen savanyúval, minden formában ízletes.

Jó étvágyat:)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése