Hozzávalók:
a raguhoz:
- 1 kis fej lilahagyma
- kevés olaj
- 1 kg darált lapocka
- friss vagy szárított bazsalikom
- só, bors
- kevés szárított vargánya - el is hagyható, de isteni aromát kölcsönöz
- 1 üveg paradicsomszósz
- sajt - úgy 20 dkg
a besamelhez:
- 5 dkg vaj
- 4 ek liszt
- fél liter tej
- csipet szerecsendió
1 doboz lasagne tészta
A hagymát felszeletelem, de lehet apró kockára is vágni és kevés olajon megfonnyasztom
Beledobom a darabokra tördelt szárított vargányát, picit hagyom az olajban puhulni, majd beleteszem a darált lapockát és jól összekavarom. Egy kevés vizet aláöntök és lefedem. néha megkeverem, hogy a csomók eltűnjenek a húsból.
Amikor a hús megpuhult, hozzáöntöm a paradicsomszószt, beletépkedem a friss bazsalikomot - aki szárítottat használ, az is csak a végén tegye az ételbe, különben elillan a finom aromája - és néhány percig hagyom, hogy az ízek összeérjenek.
Bekapcsolom közben a sütőt és 200 fokra előmelegítem.
A besamelhez felolvasztom a vajat vagy margarint, beleszórom a lisztet, gyorsan összekeverem - csomós lesz, de a tejjel fellazul - majd a tejet hozzáöntve kézi habverővel folyamatosan csomómentesre kavarom.
Hagyom felforrni, mint a pudingot, néha kavarok rajta, mert különben lesül.
Kevés szerecsendióval ízesítem.
Egy hóálló tálat kivajazok - 30x 30-as a sajátom - majd beleöntök egy adag besamelt és elegyengetem, hogy minden részébe érjen. Erre teszek egy adag lasagne tésztát úgy, hogy lefedje a besamelemet, mehet rá egy adag ragu, erre reszelek egy kevés sajtot, újból jön egy adag tészta, erre egy adag besamel, ragu, sajt és ezt addig variálom, amíg el nem fogy a hozzávaló.
A legfelső réteg raguval végződik, sajtot szórok rá és fedetlenül mehet a forró sütőbe 40 percre.,
FONTOS!
A kemény lasagne tészta csak akkor fog megpuhulni, ha alatta és fölötte is bőségesen található szósz vagy besamel. Vannak receptek, ahol előfőzik a tésztát, én nem próbáltam abban a formában, ha megfelelően rétegezitek le, akkor baj nem lehet belőle.
Tálalható ketchup-pel, csípős paprikával vagy valamilyen savanyúval, minden formában ízletes.
Jó étvágyat:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése