Spárgára vetett lazac cukkiniladikkal
Hozzávalók (2 személyre)
A halhoz:
A halhoz:
2 szelet lazacfilé (= kb. 250 g)
a páchoz: friss petrezselyemzöldje, friss fokhagyma, egy friss citrom felének a leve, tengeri só, fekete bors
a sütéshez: vaj, magkeverék
A körethez:
250 g zöld spárga
1 darab kisebb, formás cukkini
8-10 darab apró újburgonya
A mártáshoz:
250 ml főzőtejszín
40 g natúr sajtkrém
1 csokor friss metélőhagyma
1 csokor friss petrezselyemzöldje
1 friss citrom héja és felének a leve
fehér bors
szerecsendió
Tálaláshoz, díszítéshez:
friss citromhéj, koktélparadicsom, brokkolicsíra
Elkészítés:
Az előkészületeket kezdjük a lazac pácolásával! Dörzsöljük be a hal
minden oldalát tengeri sóval, fekete borssal, friss petrezselyemzölddel
és fokhagymával (utóbbi kettőt apróra vágva és hagyjuk is a lazacon),
majd csepegtessük rá a fél citrom levét. Hagyjuk így vagy vékony
olajrétegben pár órán át (max. 1 napig) a hűtőben.
Az újburgonyát főzzük, anélkül, hogy teljesen puhára főne ("villapróba"), majd - ha szükséges hámozzuk és - petrezselymes vajban forgassuk őket készre.
Amíg fő a burgonya elkészíthetjük a mártást és a köretet. A mártás hozzávalóit összekeverjük, összemelegítjük, félretesszük; a spárgákat miután megfosztottuk fás végüktől, enyhén sós és citromos vízben puhára pároljuk, ügyelve arra, hogy ne főjenek szét (max. 6-8 perc)!
Az újburgonyát főzzük, anélkül, hogy teljesen puhára főne ("villapróba"), majd - ha szükséges hámozzuk és - petrezselymes vajban forgassuk őket készre.
Amíg fő a burgonya elkészíthetjük a mártást és a köretet. A mártás hozzávalóit összekeverjük, összemelegítjük, félretesszük; a spárgákat miután megfosztottuk fás végüktől, enyhén sós és citromos vízben puhára pároljuk, ügyelve arra, hogy ne főjenek szét (max. 6-8 perc)!
A főző vízből kivéve egyből helyezzük hideg vízzel teli
tálba őket, a főző vízbe pedig helyezzük bele a hosszában félbevágott
cukkinit és főzzük puhára! A spárgákat a hideg vízből, rövid időn belül
helyezzük konyharuhára vagy papírtörlőre tálalásig. A készre főtt
cukkinifelek belsejét kaparjuk ki annyira, hogy létrejöjjenek a kis
ladikok a burgonyák számára.
Végül serpenyőben, petrezselymes vajban, minden oldalát érintve, magokkal megszórva süssük készre a lazacot!
Végül serpenyőben, petrezselymes vajban, minden oldalát érintve, magokkal megszórva süssük készre a lazacot!
Tálalás:
a tányér egyik felére fektessük a spárgákat, másik felét szórjuk meg
reszelt citromhéjjal. A spárgára helyezzük a kész lazacot, a
cukkiniladikba ültetett burgonyákat pedig a citromhéjra. A tengerpartot
idéző látványt és a könnyű, nyári ízvilágot feldobhatjuk még
koktélparadicsommal és brokkolicsírával, nem utolsó sorban a mártással,
amely akár melegen, akár langyosan kellemesre mossa a "partot"! :)
"Kellemes nyaralást" és jó étvágyat! :)
Farkas Cili
"Kellemes nyaralást" és jó étvágyat! :)
Farkas Cili
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése