2012. november 1., csütörtök

A Nyertes receptje 1.

Spárgára vetett lazac cukkiniladikkal

 

 



Hozzávalók (2 személyre)

A halhoz:

2 szelet lazacfilé (= kb. 250 g)
a páchoz: friss petrezselyemzöldje, friss fokhagyma, egy friss citrom felének a leve, tengeri só, fekete bors
a sütéshez: vaj, magkeverék
A körethez:

250 g zöld spárga
1 darab kisebb, formás cukkini
8-10 darab apró újburgonya

A mártáshoz:

250 ml főzőtejszín
40 g natúr sajtkrém
1 csokor friss metélőhagyma
1 csokor friss petrezselyemzöldje
1 friss citrom héja és felének a leve
fehér bors
szerecsendió

Tálaláshoz, díszítéshez
 
friss citromhéj, koktélparadicsom, brokkolicsíra 

Elkészítés:
Az előkészületeket kezdjük a lazac pácolásával! Dörzsöljük be a hal minden oldalát tengeri sóval, fekete borssal, friss petrezselyemzölddel és fokhagymával (utóbbi kettőt apróra vágva és hagyjuk is a lazacon), majd csepegtessük rá a fél citrom levét. Hagyjuk így vagy vékony olajrétegben pár órán át (max. 1 napig) a hűtőben.

Az újburgonyát főzzük, anélkül, hogy teljesen puhára főne ("villapróba"), majd - ha szükséges hámozzuk és - petrezselymes vajban forgassuk őket készre.
Amíg fő a burgonya elkészíthetjük a mártást és a köretet. A mártás hozzávalóit összekeverjük, összemelegítjük, félretesszük; a spárgákat miután megfosztottuk fás végüktől, enyhén sós és citromos vízben puhára pároljuk, ügyelve arra, hogy ne főjenek szét (max. 6-8 perc)! 
 
A főző vízből kivéve egyből helyezzük hideg vízzel teli tálba őket, a főző vízbe pedig helyezzük bele a hosszában félbevágott cukkinit és főzzük puhára! A spárgákat a hideg vízből, rövid időn belül helyezzük konyharuhára vagy papírtörlőre tálalásig. A készre főtt cukkinifelek belsejét kaparjuk ki annyira, hogy létrejöjjenek a kis ladikok a burgonyák számára.

Végül serpenyőben, petrezselymes vajban, minden oldalát érintve, magokkal megszórva süssük készre a lazacot!
Tálalás: a tányér egyik felére fektessük a spárgákat, másik felét szórjuk meg reszelt citromhéjjal. A spárgára helyezzük a kész lazacot, a cukkiniladikba ültetett burgonyákat pedig a citromhéjra. A tengerpartot idéző látványt és a könnyű, nyári ízvilágot feldobhatjuk még koktélparadicsommal és brokkolicsírával, nem utolsó sorban a mártással, amely akár melegen, akár langyosan kellemesre mossa a "partot"! :)

"Kellemes nyaralást" és jó étvágyat! :)

Farkas Cili

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése