Hozzávalók 8-10 személyre:
Hagymás-cukkinis töltelék
3 db közepes fej vöröshagyma
1 db póréhagyma
2 csokor medvehagyma
4 gerezd fokhagyma
2 közepesen nagy cukkini
2 közepesen nagy cukkini
2 csokor petrezselyemzöld
40 dkg bacon
500 ml főzőtejszín
40 dkg bacon
500 ml főzőtejszín
5 evőkanál krémsajt
40 dkg füstölt sajt
fehér bors
szerecsendió
Elkészítés:
Előkészületek: a hagymaféléket és a petrezselymet felvágni/felaprítani, a cukkiniket és a sajtot lereszelni, a bacont felaprítani
Elkészítés:
Előkészületek: a hagymaféléket és a petrezselymet felvágni/felaprítani, a cukkiniket és a sajtot lereszelni, a bacont felaprítani
Kevés
olajon pirítsuk üvegesre a vöröshagymát és a póréhagymát, majd adjuk
hozzá a bacon darabkákat és a petrezselyemzöld felét. Ha már kissé
megpirultak, akkor adjuk hozzá a cukkinireszeléket és jól forgassuk
össze a hagymás-baconos alappal. Ha ezzel elkészültünk, akkor lassan
öntsük hozzá a főzőtejszínt és folyamatosan kevergessük. Főzés közben
adjuk hozzá a krémsajtot, a reszelt, füstölt sajtot, a medvehagymát, a
fokhagymát, a petrezselyemzöld másik felét és a fűszereket. Gyakori
kevergetés mellett főzzük, amíg elég sűrű nem lesz a massza, majd
hagyjuk egy kicsit kihűlni, mielőtt a palacsintába töltenénk.
Sós palacsinta
Sós palacsinta
500 g liszt
6 db tojás
1 liter tej
4 evőkanál szódavíz
só (2 evőkanál)
olaj a sütéshez
Elkészítés:
Keverjük össze a tojásokat a tejjel és a sóval. Fokozatosan adjuk hozzá a lisztet, és keverjük addig, míg nem kapunk egy sima, csomómentes folyékony tésztát; végül öntsük bele a szódavizet is. Teflonos serpenyőben, olaj hozzáadásával, megtartva a magas hőfokot süssük ki a palacsinták mindkét oldalát.
Elkészítés:
Keverjük össze a tojásokat a tejjel és a sóval. Fokozatosan adjuk hozzá a lisztet, és keverjük addig, míg nem kapunk egy sima, csomómentes folyékony tésztát; végül öntsük bele a szódavizet is. Teflonos serpenyőben, olaj hozzáadásával, megtartva a magas hőfokot süssük ki a palacsinták mindkét oldalát.
Tálalás
A palacsintákat töltsük meg a hagymás-cukkinis masszával a következőképpen:
1. Készítsünk elő fogpiszkálókat (palacsintánként kb. 4-5 darabot).
2. Helyezzünk a palacsinta közepére 1-2 evőkanálnyi masszát, majd óvatosan, hajtogassuk középre/fogjuk össze a palacsinta szélét, mintha "csomagolnánk", batyut készítenénk.
3. Tűzdeljük meg több oldalról a batyunkat fogpiszkálóval, hogy stabilan megmaradjon.
1. Készítsünk elő fogpiszkálókat (palacsintánként kb. 4-5 darabot).
2. Helyezzünk a palacsinta közepére 1-2 evőkanálnyi masszát, majd óvatosan, hajtogassuk középre/fogjuk össze a palacsinta szélét, mintha "csomagolnánk", batyut készítenénk.
3. Tűzdeljük meg több oldalról a batyunkat fogpiszkálóval, hogy stabilan megmaradjon.
4. Végül, ráadásként, húzzunk a batyunkra vékony, fonott, füstölt sajtot (készen kapható) és díszíthetjük még metélőhagymával.
Jó étvágyat és szép batyukat kívánok:
Farkas Cili
Jó étvágyat és szép batyukat kívánok:
Farkas Cili
Gratulálok a nyertesnek, mindkét recept elit ízlésre vall! A spárgás, cukkinis halat biztos kipróbálom!
VálaszTörlésKöszi Annamari!
Remek recept mindkettő, bizonyára finomak is, ki kell próbálni őket:)
VálaszTörlés