Mivel csökkentettem a liszt mennyiségét, formáját tekintve akár sütinek is tálalható.
Egyébként annyira finom, hogy nem áll napokig a dobozban, legalábbis nálunk nem:)
Hozzávalók:
- 1,5 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 1 ek cukor
- 2 ek liszt
- ----------------------------
- 40 dkg liszt
- csipet só
- 6 ek cukor
- 1 vaníliás cukor
- 1 ek vanília aroma
- 1 egész tojás +1 sárgája
- 5 ek tej
- 7 dkg vaj
- ----------------------------
- 5-6 dkg mazsola
- 1 marék darabolt csoki - lehet ét- vagy tejcsoki is
- 1 tojássárga a kenéshez
A tejet meglangyosítjuk, belekeverünk 1 ek cukrot, majd a 2 dkg élesztőt szépen belemorzsoljuk és simára keverjük.
A massza tetejére szórunk 2 ek lisztet, ebbe fog kapaszkodni a kovász. Meleg helyen felfuttatjuk az élesztőt.
Ne tegyük meleg radiátorra vagy meleg sütőbe, mert az élesztőgombák kipurcannak. A legjobb a konyhaszekrény tetejére pakolni és egy tiszta konyharuhával leteríteni.
A lisztet, csipet sót, kétféle cukrot összevegyítjük egy fakanállal, majd egyenként beleütjük a tojásokat, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, belelöttyintünk 1 ek vanília aromát és annyi langyos tejet adunk hozzá, amennyitől jól formálható tésztát kapunk.
Mikor ezzel megvagyunk, kezdődhet a dagasztás.
Aki kézzel vállalja be, annak addig kell végezni a műveletet, amíg a tészta jó hólyagos nem lesz.
Én dagasztógépet használtam, 4 perc alatt szépen kidagadt.
Mikor már a tészta hólyagosodik, apránként hozzáadjuk a kis kockákra darabolt vajat és jól beledolgozzuk.
A legvégén megy a masszába az apró darabkákra tördelt csoki - én mikulás formát használtam fel - és a mazsola.
Egy nagyobb kelesztő tálba tesszük a tésztát, letakarjuk és meleg helyen fél órát kelesztjük.
Ezután még egyszer jól átgyúrjuk, kalácsot formázunk belőle és sütőpapírral bélelt kalácsütőbe tesszük, letakarjuk majd még kelesztjük 30-40 percig, míg szépen megkel.
Tetejét 1 tojássárgával lekenjük, 180 fokos sütőben, közepes sütőálláson sütjük 40 percig.
Jó étvágyat:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése