2013. január 20., vasárnap

Csokis-mazsolás kalács

Egy másik, igazán remek és ízletes recept következik, szintén a kalácsok hadszinteréről.
Mivel csökkentettem a liszt mennyiségét, formáját tekintve akár sütinek is tálalható.
Egyébként annyira finom, hogy nem áll napokig a dobozban, legalábbis nálunk nem:)



Hozzávalók:

  • 1,5 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 1 ek cukor
  • 2 ek liszt 
  • ----------------------------
  • 40 dkg liszt
  • csipet só
  • 6 ek cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 ek vanília aroma
  • 1 egész tojás +1 sárgája
  • 5 ek tej
  • 7 dkg vaj
  • ----------------------------
  • 5-6 dkg mazsola
  • 1 marék darabolt csoki - lehet ét- vagy tejcsoki is
  • 1 tojássárga a kenéshez

A tejet meglangyosítjuk, belekeverünk 1 ek cukrot, majd a 2 dkg élesztőt szépen belemorzsoljuk és simára keverjük.
A massza tetejére szórunk 2 ek lisztet, ebbe fog kapaszkodni a kovász. Meleg helyen felfuttatjuk az élesztőt.
Ne tegyük meleg radiátorra vagy meleg sütőbe, mert az élesztőgombák kipurcannak. A legjobb a konyhaszekrény tetejére pakolni és egy tiszta konyharuhával leteríteni.

A lisztet, csipet sót, kétféle cukrot összevegyítjük egy fakanállal, majd egyenként beleütjük a tojásokat, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, belelöttyintünk 1 ek vanília aromát és annyi langyos tejet adunk hozzá, amennyitől jól formálható tésztát kapunk.

Mikor ezzel megvagyunk, kezdődhet a dagasztás.
Aki kézzel vállalja be, annak addig kell végezni a műveletet, amíg a tészta jó hólyagos nem lesz.
Én dagasztógépet használtam, 4 perc alatt szépen kidagadt.

Mikor már a tészta hólyagosodik, apránként hozzáadjuk a kis kockákra darabolt vajat és jól beledolgozzuk.
A legvégén megy a masszába az apró darabkákra tördelt csoki - én mikulás formát használtam fel - és a mazsola.

Egy nagyobb kelesztő tálba tesszük a tésztát, letakarjuk és meleg helyen fél órát kelesztjük.
Ezután még egyszer jól átgyúrjuk, kalácsot formázunk belőle és sütőpapírral bélelt kalácsütőbe tesszük, letakarjuk majd még kelesztjük 30-40 percig, míg szépen megkel.

Tetejét 1 tojássárgával lekenjük, 180 fokos sütőben, közepes sütőálláson sütjük 40 percig.

Jó étvágyat:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése