2013. január 26., szombat

Mákos guba

Ki ne szeretné ezt a finomságot? Van aki főételként, más desszertként fogyasztja, egy dologban azonban mindenki egyetért: hihetetlenül könnyű elkészíteni és nagyon finom!

















Hozzávalók:

  • 8 szikkadt kifli
  • 1 liter tej
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 4 tojás sárgája + fehérje
  • 20 dkg darált mák elvegyítve 5 ek cukorral
  • 6 ek cukor
  • 3 ek cukor a tojásfehérjéhez 

A tejet öntsük egy lábosba, majd lassú tűzön forraljuk fel. Ne főzzük, csak addig melegítsük, amíg elkezd forrni.

Közben a tojássárgákat kavarjuk habosra  6 ek cukorral meg a vaníliacukorral. Löttyintsünk kevés forró tejet a sárgákra, majd kavarjuk el és öntsük a forró tejhez. Rövid ideig kevergessük, hogy az alapanyagok jól vegyüljenek el.

A kifliket 2 ujjnyi vastagságra karikázzuk fel és egy nagyobb jénaiba szórjuk bele a felét.

Locsoljuk meg a tojásos - tejes keverékkel, szórjuk meg bőven cukros mákkal és jöhet rá a következő réteg.

Tegyük előmelegített sütőbe, közepes sütőálláson süssük 10 percig közepes hőfokon.

Közben a fehérjét 3 ek cukorral verjük kemény habbá, majd miután a massza sült 10 percet a sütőben, vegyük ki, kanalazzuk rá a tojáshabot és tegyük vissza még 10 perc erejéig, amíg kezd megbarnulni enyhén a kiflik tetején a tojáshab.

Melegen az igazi:)
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése