Az eredmény hihetetlen lett, ekkora kalácsot az életben nem sütöttem, ízlett is a családnak, házi baracklekvárral - anyósom isteni lekvárt készít - és tejjel karöltve.
Hozzávalók:
- fél kg búzaliszt
- 5 dkg cukor - ha édesebbet szeretnénk, tegyünk többet bele
- 1 egész tojás + 1 sárgája
- 1 ek vaníliaaroma
- csipet só
- 10 dkg kandírozott narancshéj
- 7 dkg vaj
- 2 dkg élesztő
- tej
- tojás a kenéshez
Az élesztőt kevés langyos tejben - 1,5 dl - felfuttatjuk. Tegyünk a tejbe előzőleg kevés cukrot majd miután belekevertük az élesztőt, szórjunk a tetejére 2 ek lisztet, legyen amibe kapaszkodjon.
Tegyük meleg helyre, hogy tudjon felfutni az élesztő.
A többi cukrot, tojást és sárgáját, vaníliaaromát, narancshéjat, lisztet és csipet sót keverjük össze egy tálban majd hozzáadva a kovászt, géppel vagy kézzel jól dagasszuk meg. Ha szükséges, öntsünk hozzá még egy kevés tejet. Akkor jó, ha már hólyagos a tészta.
Kis adagokban keverjük hozzá a darabokra vágott vajdarabkákat, majd kalácsot formázunk a tésztából, beletesszük sütöpapírral bélelt kalácssütőbe és kelesztjük további fél órát .
Néha nézzünk rá, mert pl. az enyém majdnem kimászott ennyi idő elteltével:)
A sütőt már előmelegítettük 180 fokra, beletesszük a kalácsot, tetejét lekenjük bőven tojással és közepes hőfokon, közepes sütőálláson sütjük bő 50 percig.
Magában vagy házi lekvárral a legfinomabb!
Jó étvágyat:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése