2013. január 11., péntek

Narancshéjas kalács

Karácsonyra kaptam egy szuper masinát, gondoltam kipróbálom a dagasztó funkcióját.
Az eredmény hihetetlen lett, ekkora kalácsot az életben nem sütöttem, ízlett is a családnak, házi baracklekvárral  - anyósom isteni lekvárt készít - és tejjel karöltve.











Hozzávalók:


  • fél kg búzaliszt
  • 5 dkg cukor - ha édesebbet szeretnénk, tegyünk többet bele
  • 1 egész tojás + 1 sárgája
  • 1 ek vaníliaaroma
  • csipet só
  • 10 dkg kandírozott narancshéj
  • 7 dkg vaj
  • 2 dkg élesztő
  • tej
  • tojás a kenéshez

Az élesztőt kevés langyos tejben - 1,5 dl - felfuttatjuk. Tegyünk a tejbe előzőleg kevés cukrot majd miután belekevertük az élesztőt, szórjunk a tetejére 2 ek lisztet, legyen amibe kapaszkodjon.

Tegyük meleg helyre, hogy tudjon felfutni az élesztő.

A többi cukrot, tojást és sárgáját, vaníliaaromát, narancshéjat, lisztet és csipet sót keverjük össze egy tálban majd hozzáadva a kovászt, géppel vagy kézzel jól dagasszuk meg. Ha szükséges, öntsünk hozzá még egy kevés tejet.  Akkor jó, ha már hólyagos a tészta.

Kis adagokban keverjük hozzá a darabokra vágott vajdarabkákat, majd kalácsot formázunk a tésztából, beletesszük sütöpapírral bélelt kalácssütőbe és kelesztjük további fél órát .
Néha nézzünk rá, mert pl. az enyém majdnem kimászott ennyi idő elteltével:)

A sütőt már előmelegítettük 180 fokra, beletesszük a kalácsot, tetejét lekenjük bőven tojással és közepes hőfokon, közepes sütőálláson sütjük bő 50 percig.

Magában vagy házi lekvárral a legfinomabb!

Jó étvágyat:)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése