2012. május 31., csütörtök

Alapanyagok beszerzése: 1. Leves

Mi sem egyszerűbb ennél: "lemegyek a sarki boltba, aztán megveszem a hozzávalókat."

Kérdés: mit akarok elkészíteni, hány személyre és mennyit kell vennem bizonyos alapanyagokból, hogy az éhes társaság jóllakjon?
Könyvek tucatja foglalkozik az alapanyagok személyre való kivetítésével, én úgy gondoltam, hogy praktikus megközelítést fogok alkalmazni és leírom saját magam által elkészített mennyiségeket, 2 személyre.

Mivel a nagy bevásárlást hétvégén tartjuk, én vasárnap szoktam nekiesni a főzésnek, olyankor nagyobb mennyiséget készítek a levesből és valami konzisztens főételt, ami mellé a hét néhány napján csak a köretet kell variálni. Főznék én minden nap, mert imádok a konyhában forgolódni, de mivel van egy egyéves kisfiam, az időm nagy részét inkább vele töltöm.

Nos, a leveshez az alapanyagokat vagy a zöldségesnél vagy a piacon szerzem be, de van úgy, hogy multinál vásárolom meg. Télen nem megyek a piacra, mert kb. ugyanazt kapom, mint a zöldségesnél. Ha gulyáslevest, savanyú csirkelevest, züldséglevest stb. készítek, veszek 6-7 közepes sárgarépát, egy fej karalábét, 2 szál fehérrépát, egy fej vöröshagymát. Ha húslevest, akkor feltuningolom egy fél fej kelkáposztával, vagy néhány szem kelbimbóval, de lehet helyette beletenni egy kis fej karfiolt rózsáira szedve vagy egészben.

Ezeket belepakolom a kuktába és ott szépen elkészülnek. Nincs velük sok macera, nem kell a tűzhely mellett állni és figyelni, hogy kifut vagy sem a leves.
Ha gyümölcslevest készítek akkor annak az alapja az alma, tehát veszek egy nagy fazekat, öntök alá vizet, de figyeljünk arra, ha nem csak friss gyümölcsöt használunk hanem konzervet is, annak van saját leve és férjen minden bele az edénybe.

Almát lehetőleg piacon vegyünk amikor szezonja van, de télen is érdemes ott venni, mert vannak valódi őstermelők és azért a magyar alma finomabb mint az import.
Nyáron szoktam eltenni cseresznyét kompótnak, télen ebből is zuttyantok bele egy-két üveggel a levesbe. Szoktam felezett barackot is használni, ezt boltban veszem meg, és az egész dobozzal belerakom, nagyon finom ízt kölcsönöz a levesnek.

Aki nyáron szorgalmas, megvásárolhatja a bogyós szezongyümölcsöket, lefagyaszthatja, télen csak kiveszi a fagyasztóból és felhasználja. Nekem a fagyasztóm méretét tekintve kicsi -2 fiókos - eléggé véges az űrtartalma, sajnos nem mindent tudok lefagyasztani, így szelektálok.

Vannak olyan levesek - köménymagleves, paradicsomleves - amelyekhez az alapanyag nagyjából fellelhető minden háztartásban. Liszt, paradicsomlé vagy paradicsompüré , köménymag a leglustább háziasszony kamrájában is megtalálható.
Nem kell hatalmas összegeket költeni arra, hogy a családtagokat elkápráztassuk egy kis finomsággal. Ha kreatívak vagyunk, a szerény hozzávalókból is érdemleges fogást hozhatunk ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése