2012. május 31., csütörtök

Vendéglátás 2.

Az előző bejegyzés a svédasztalos vendéglátásról szólt, ma néhány szót ejtek a hagyományos, asztalhozülős változatról.

Mindenki szereti a szépen megterített asztalt. Nekem ez is a gyengéim közé tartozik, imádom a szép asztalterítőt, a színes szalvétákat, színben passzoló tányérokat, alkalomhoz illő poharakat és még nem említettem a szalvétagyűrűt, az asztali dekorációt.

Ha valaki úgy érzi nincs meg benne az a bizonyos plusz, ami a kreativitást illeti, bátran lapozzon fel gasztronómiai magazinokat vagy az interneten a keresőbe írja be az asztalterítés szót.
Sokáig vásároltam egy bizonyos női magazint, amely főzésről, sütésről és vendéglátásról szólt, csodálatos terített asztalok szerepeltek benne, mindig alkalomhoz illő módon.

Az ember nem tud minden esetben olyan kavalkádot biztosítani, ami magazinhoz illő, de próbálkozhat, saját ötleteit kivetítheti, csomagolhatja.
A szépen dekorált asztal hiábavaló, ha nincs rajta megfelelő számú teríték, evőeszköz.

Figyeljünk arra, hogy milyen ételekkel szeretnénk kedveskedni vendégeinknek, annak megfelelően helyezzük a tányér különböző oldalaihoz az evőeszközöket.
Ha többféle ételt készítünk: leves, meleg előétel, főétel, desszert akkor a tányér jobb oldalára a legtávolabb helyezzük el a leveseskanalat, őt követi a tányér felé a kiskés, ami majd a meleg előételhez lesz szükséges, a kiskés mellett közvetlen a tányér jobbján fekszik a nagykés, ami a főételhez kell.

A tányértól balra van a kisvilla, ami a meleg előételhez kell, mellette a nagyvilla, ami a főételhez szükséges. Bal oldalra helyezzük a szalvétát vagy asztalkendőt is.
A desszertes kanalat a tányér elé helyezzük el, hegyével bal felé, de azt is megtehetjük helyszűkében, hogy csak akkor visszük ki, amikor tálaljuk a desszertet vagy fagyit.

Mivel nem csak eszünk hanem iszunk is, a poharakat mindig fontossági sorrendben helyezzük el a terítésnél: a tányérhoz legközelebb azon poharak legyenek, amelyeket legelőször fogunk használni, legtávolabb azok, amelyeket későbbi időpontban.

Ha nem elég méretes az asztalunk, tegyük háromszög alakba a kés hegyénél a poharakat.
Figyeljünk a virágos dekorációra, csak diszkrét mennyiségben helyezzünk el belőlük az asztalon, lehetőleg rövid szárra vágottakat, hogy ne érezze a kedves vendég magát dzsungelben, ne kelljen ide-oda hajlongnia, ha a szemközti partnerrel beszédbe elegyedne.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése