2012. május 31., csütörtök

Hűtőszekrény és fagyasztó 2.

Előző bejegyzésemben a hűtőszekrény rejtelmeit taglaltam, a mai a fagyasztóról szól.

Vannak a hűtővel kombinált darabok, amelyek 2-3 fiókosak és vannak a fagyasztóládák vagy szekrények, amelyek csak és kizárólag mélyhűtést biztosítanak az élelmiszerek tárolásához.
Gondolom mindenki úgy van velük, pláne a kombináltakkal, hogy soha sincs elég hely bennük.

Tipp: praktikus megoldás az élelmiszereket zacskózni vagy műanyag dobozokba tenni és úgy pakolni be a fagyasztóba. De az sem utolsó szempont, hogy ráírjuk egy kis cetlire, hogy mégis mit tartalmaz az adott doboz és mikor tettük be.

Én megbotránkoztam egy nagyon híres, angol szakácsnő fagyasztó látványán, amikor kinyitotta az ajtaját, hogy vegyen ki egy kis zöldfűszert, ott álltak összenyomva, hatalmas káosz közepette a szedett-vedett tárolókban és nejlontasakokban az ennivalók.

Tény, hogy nem nyitogatja idegen - elméletileg:) a fagyasztónkat, de egy minimális rendet illik benne tartani. És nem beszélve a tárolt ételek szavatosságáról, hiszen nem mindegy, hogy mit vakarok ki a fagyasztóból és mikor tettem be?

Minden élelmiszer egy idő után elveszíti zamatát, a "fagyhalál" úgyis próbára teszi őket, figyeljünk tehát a tárolásnál az eltelt időszakra, mert nem lehet évekig tárolgatni benne dolgokat. Illetve lehetni lehet, csak a felhasználásnál derül ki számunkra, hogy valójában avas a hús vagy rágós a 3 éves eper.
Minden fagyasztó ajtajára vagy a fiókokra fel vannak festve az élelmiszer-ikonok és a tárolhatósági idejük, amit hónapokban adnak meg.

Ezeket nagyjából tartsuk szem előtt, azért csak nagyjából, mert semmi baja nem lesz a húsnak, ha mondjuk a megengedett 12 hónapnál egy hónappal tovább tartjuk bent.
A legrövidebb időt a levesek, felvágottak, főételek és halak bírják, számukra a maximális eltarthatóság 2-6 hónap.

A csirke- és disznóhúst meg a sajtot 4-8 hónapig javallott a fagyasztóban tárolni.
A leghosszabb időt a gyümölcsök bírják, nekik 6-12 hónap a szavatossági idejük. Ebbe a kategóriába tartoznak még a gyökérzöldségek, a vadhúsok és még a marhahús is.

Ne feledjük a fagyasztónkat időről-időre leolvasztani, hogy a vastag jégréteg, ami felfagyott, le tudjon olvadni. Ez azért fontos, mert fellélegzik valójában a masina és jobban fog hűteni, mint amikor jégcsapok lógnak ki a fiókokból.

A megoldás egyszerű: kapcsoljuk le a hűtőt, szedjük ki a fagyasztóból az élelmiszereket és a fiókokat. Forraljunk fel egy nagyobb lábosban vizet, tegyünk bele két evőkanál citromlevet, majd helyezzük be a fagyasztó legaljára és csukjuk be az ajtót. Hagyjuk így addig, amíg nem kezd a vizünk kihülni, nézzük meg a jeget, hogy mennyire olvadt le, ha nem megfelelő, akkor vegyük ki a lábast, forraljuk újból fel a vizet és ismételjük meg a folyamatot.

A citromlé fertőtlenítő hatású, de amikor már megszabadultunk a jégrétegektől, a lemosóvízbe is tehetünk egy-két kanállal és jól mossuk át vele a fagyasztót.
És nem utolsósorban jót tesz a fagyasztó életében egy kis változás, ilyenkor bukkanunk rá néhány rejtelmes dologra, ami ott mélyen, a fiókokban lapul évek óta és arra vár, hogy valaki kivegye és megegye vagy kidobja.

Te ki szoktad dobni a régi, fagyasztott ételeidet??

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése