2012. május 31., csütörtök

Vendéglátás 1.

Bizonyára többen voltunk már úgy, hogy amikor bejelentkeztek a vendégek, csak kapkodtunk és azt sem tudtuk, hogy hogyan terítsünk meg, mit hová tegyünk. Nem a brit trónörökös jön hozzánk az tény, de egy ízlésesen, stílusosan megterített asztal mindenkiből kivált egy elismerő dicséretet.

Választhatunk az asztalterítés és a vendéglátás módja közül: svédasztalos vendéglátást szeretnénk, sok vendéggel, sok étellel-itallal és valljuk be, sok szabadidővel, vagy csak néhány fős társaságot látunk vendégül és addig nyargalunk a konyha és a szoba között, hogy leesünk a végén a lábunkról.
De legalább szépen megterítettünk:)

Személy szerint én a svédasztalosat részesítem előnybe, mert kisebb konyhában is el lehet rendezni a bőséges felhozatalt és nem kell egy helyre leültetni mondjuk 16 vendéget.

A svédasztalra felkerülnek a hidegtálak, töltött zöldségek, különféle sajtok, szendvicsek, falatkák amelyekből csemegézhetnek az éhes vendégek. Jelen vannak továbbá a különféle édes és sós sütemények, gyümölcsök, édes krémek. Ne felejtsük el a péksüteményeket vagy a kenyeret sem, mert van aki anélkül nem bír egy falatot sem elfogyasztani a finom hidegtálról.

Figyeljünk a tányérokra is, legyen mindig lapostányér, kistányér, ezek mellett szerepeljenek az evőeszközök, szalvéta és poharak. Az italok lehetnek alkoholosak, alkoholmentesek, főzzünk le több adag kávét, majd egy nagyobb termoszba öntsük bele, innen mindenki friss, forró italhoz jut. De lehet teát is készíteni, szintén figyeljünk a hőfokra, mert nem biztos, hogy értékelik a vendégek a langyos lábvizet.

Helyezzünk a kávé, tea mellé cukrot, édesítőszert, tejszínt vagy egyszerűen tejet, nem mindenki fogyasztja ugyanúgy ezeket az italokat mint mi.

A partifalatkák vagy kanapék hasznos és változatos ételek, nagyon könnyen el lehet velük készülni és garantált a siker. A legegyszerűbb toast kenyeret venni, pogácsaszaggatóval vagy késsel különféle formákat vágni ki belőle, ezt megkenni vajkrémmel vagy krémsajttal de lehet szendvicskrémet is venni és azzal kenegetni, aztán jöhetnek rá a különféle felvágottak, zöldségek.

Ha nagyon dizájnosra szeretnénk, akkor vegyünk egy habzsákot, de megteszi egy kisebb nejlontasak is, abba töltjük a masszát, a végét picit megvágjuk és máris mehet a díszítés.
Érdemes többfélét készíteni, mert amilyen színesek épp olyan ellenállhatatlanok, mindenki azokat fogja vadászni, pláne ha egy szép tálra helyezzük, akkor garantált a siker.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése