2012. május 31., csütörtök

Sütemények

Biztosan mindenki ezt a bejegyzést várta a leginkább:) Kevés olyan embert ismerek, aki ne szeretné az édességet, legyen az fagyi, krém, puding, süti.

Többféle süteményt kategorizálhatunk: vannak a kelt tészták, a gyúrtak és a piskóta.

A kelt tészta hozzávalói azonos hőmérsékletűek kell legyenek, mert ha valamelyik hidegebb, nem fog megnőni és nem sikerül a sütink. Alapja az élesztő, én mindig frisset használok, van aki az instantra esküszik, nekem az nem jött be, próbálkoztam vele.
Különféle kalácsok, fánkok tartoznak a kelt tészta kategóriába.

A gyúrt tészta lényege az aprólékos kigyúrás, minden alapanyag jól össze kell keveredjen, mindez fizikai erőnlétet igényel, de lehet csalni is, a mixerek gyúrópálcáival könnyedén elkészíthetjük őket.
Különféle linzerek, sós és édes aprósütemények alkotják ezt a csoportot.

A piskóta alapú sütemények nagyon praktikusak, mert csak a tojásfehérjéket kell habbá verni, a sárgákat kikavarni, kapnak egy kis lisztet, cukrot és mehetnek is a forró sütőbe.
Nagyon fontos, hogy friss tojásokat használjunk fel, minden egyes tojást egy kis csészében törjük fel, mert megtörténhet, hogy nem frissek vagy egyenesen romlottak, így ha belezuttyantjuk őket a közös tálba, elrontjuk velük a többit is.

Törés nélkül is meg lehet könnyen állapítani, melyik a friss tojás: veszünk egy nagyobb tálat, teleengedjük hideg vízzel, egyenként belehelyezzük a tojásokat, amelyik feljön a víz tetejére az romlott, ki is dobhatjuk, amelyik lent marad a tál alján, azzal semmi baj nincs.
Ahhoz, hogy a fehérje kemény habbá alakuljon, rá kell picit segíteni: vagy egy csipet konyhasót dobunk bele, vagy egy-két mokkáskanál citromlevet adunk hozzá.

A citromlétől szép selymes lesz a habunk. Habosításnál használjunk mixert, mert egyrészt könnyíti a munkánkat, másrészt hamarabb elkészülünk a habveréssel.

Különdíjas kategória nálam a muffin. Imádom mert gyors és nagyon finom, na és nem utolsó sorban azzal variálom és ízesítem, amivel akarom.
Nem kell arra figyelnem, hogy kemény-e már a tojáshab, fogom az alapanyagokat, beledobom a turmixgépbe vagy kézi habverővel összekavarom, szórok bele egy kis ezt-azt és máris mehet a sütőbe.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése