Annyi tipp és trükk létezik konyhai berkekben, hogy fél év sem volna elég arra, hogy leírjam.
Néhány szót említenék a jó öreg burgonyáról, hiszen méltó helyet foglal el a konyhai ranglistán.
Tudtad, hogy ropogósabb lesz a hasábburgonya, ha csak félig sütöd meg, kiszeded egy tálra, letakarod egy papírtörlővel, majd tálalás előtt beledobod a forró olajba? Én sem tudtam, amíg valahol nem hallottam meg, azóta büszkén sütögetem, majdnem olyan finom mint a mekis:)
Fontos továbbá, hogy jól mosd ki sütés előtt belőle a keményítőt, itasd le papírtörlővel vagy erre a célra használt konyharuhával, különben :
1. megégeted magad a forró olajjal,
2. elpuhul az egész és olyan lesz mintha szalonnát főznél.
Sózni csak közvetlenül fogyasztás előtt érdemes, mert a só megpuhítja a sültkrumplinkat.
Kezdő háziasszonyként, de akár szerelmesként is el lehet sózni az ételt. Könnyen fel tudjuk javítani egy kevés nyers burgonyával, ezt az étel elkészültével dobjuk bele és addig főzzük, amíg megpuhul. Fel is szívja annyi idő elteltével a fölösleges sót az ételből.
Finom, krémes lesz a burgonyapürénk, ha meleg tejjel és egy kis vajjal habosítjuk fel. Takarékoskodhatunk is az elkészítésével, benne hagyunk egy kevés fővővizet és akkor kevesebb tejet kell hozzáadnunk.
Ha esetleg túlságosan folyóssá vált volna a pürénk, egy kis tejport szórjunk bele és máris kedvező állagúvá válik.
Ki szereti, ha hagymaszagú lesz a keze főzéskor? Egy kevés citromlével átdörzsöljök és máris a múlté a hagymaszag.
Hagyma, fokhagyma felhasználásnál mindig az előbbivel kezdjük a főzést és amikor megpárolódott a hagymánk, akkor tegyük csak bele a fokhagymát, különben megég.
Imádom a fokhagymás-tejföles uborkasalátát. Aki szereti, készítse el bátran, mert nagyon finom és egészséges, csak ne felejtse el gyalulás után besózni és állni hagyni az uborkát, különben puffasztó hatású lesz.
Elálmosodtam, megyek és alszom egyet.
Hamarosan folytatom a trükkök, fortélyok sorozatot.
Addig is: jó éjt mindenkinek:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése