2012. május 31., csütörtök

Trükkök, fortélyok 1.

Milyen jó lenne, ha bármi amibe belekezdünk, tökéletesen sikerülne, bezsebelve ezzel az elismerő véleményeket.

Ez végeredményben nem lehetetlen feladat, de sok, türelmes évet vagy hosszabb időszakot jelent konyhai életünkben, amíg elsajátítjuk és gyakorlatiassá nem tesszük az információkat.
A mai bejegyzés a felszolgált italokról szól, mikor és mihez mit adjunk.

Mindenki szereti - majdnem:) - a sört, ez a kísérőital jelen van a legtöbb rendezvényen. Akkor ízletes, ha sűrű, fehér a habja. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy magasról öntjük a pohárba.
Figyeljünk arra is, hogy a pohár makulátlan legyen, ne legyen rajta semmilyen szennyeződés vagy zsír, mert mindez megakadályozza a klasszikus habképződést.

A sört nagyobb poharakban vagy korsókban szervírozzuk, lehetőleg a hőmérséklete 8-12 fokos legyen.
Zsíros húsok, érett sajtok kedvelt kísérője.

A fehérbort kisebb, talpas pohárban illik felszolgálni. Figyeljünk a pohár jellegére, a felső része kissé beszűkül, itt marad meg a buké, azaz illatanyag. Fontos a szervírozásnál egy minimális hűtési fok is, ami 8-12 közé esik. Nyáron adhatjuk kissé hidegebb verzióban a bort, mivel kint magas a hőmérséklet, télen figyeljünk a benti állapotokra.

Leginkább könnyű ételekhez ajánlják, mint halak, szárnyas és borjúhús.
A vörösborokat nagy, talpas poharakban szervírozzuk. Mivel őket nem hűtjük, hanem szobahőmérsékleten tároljuk, nem is kell gyakran töltögetnünk - kivéve aki igényli, annak:)))).

A vörösbor a vörös húsok kísérője, tehát lehet vadhúsból készült étel vagy marha illetve belsőségek, melléjük vörösbor dukál.
A pezsgőt és habzó bort desszertek mellé kínáljuk. Figyeljünk arra is, mennyire édes az adott sütemény, ha nagyon édes akkor félédes pezsgőt adjunk kiegészítőként, ha nem annyira édes, akkor édeset.

Nem mindegy, hogy milyen sorrendben kínáljuk meg vendégeinket az italokkal.
A bort mindig a sör után kínáljuk, de ne kínáljunk a bor előtt likőröket vagy borpárlatot sem. Ne keverjük a szeszes italokat, mert rossz vége lesz:)))

A mai bejegyzésben segítségül hívtam a "Konyhai fortélyok" c. könyvemet.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése