2012. május 31., csütörtök

Hűtőszekrény és fagyasztó 1.

Napjaink háztartásában elengedhetetlen szerepe van mindkettőnek.
Rengeteg fajta és márka létezik a piacon, mindenki válogathat igényének és pénztárcájának megfelelően.

Ha 2 személyből áll a család, nem szükséges egy góliát-hűtőt venni komplett fagyasztóval, csak azért, mert a szomszéd Lajcsiék is vettek egyet és olyan jól mutat benne a viszkispohár:)
Szóval hűtővásárlásnál törekedjünk az energiatakarékos gépekre, lehet, hogy kicsivel többe kerülnek, mint a D vagy E osztályos társaik, de hosszú távon meghálálják a kiadott pénzt.

Nem mindegy, hogy melyik részében, mit tárolunk és az sem mindegy, hogy hogyan.

A hűtő legalsó polca a leghidegebb: ide olyan ételeket tegyünk, amik megkívánják a magas hűtést (húsok, felvágottak). Ahogy haladunk fölfelé, egyre kisebb a hűtőszekrény hideg funkciója, ezt persze nem azt jelenti, hogy nincs ott hűtés. Van, csak nem olyan intenzitású, mint a legalsó polcon.
Gyakran teszünk tejterméket, felbontott lekvárt, mustárt és egyéb nyalánkságokat a hűtő ajtajába, hiszen arra a célra vannak kialakítva a különféle rekeszek.

Tudnunk kell, hogy annyira csekély a hűtő ezen részén a hűtés, hogy a tejtermékeket pl. nem is ajánlják ide tenni a szakemberek, viszont mi hűtőt vettünk és a gyártó készítette, őt annyira nem érdekli, hogy ki hogyan tárolja és főleg hol, az ennivalót.

A hűtő ajtajába tehetünk különféle megbontott édességet, mustárt, majonézt (bolti), olajos fűszereket, de tartsuk szem előtt, hogy ezeket lehetőleg mielőbb fogyasszuk el, mert megromlanak.
SOHA ne tegyünk a hűtőbe meleg ételt, vagy langyos levest, mert ezzel túlpörgetjük egyrészt szegény masinát, másrészt tönkremegy hamarabb, hiszen a neve HŰTŐ és nem langyostároló:)
Személy szerint hétközben szűkösen férek el a hűtőben, ahogy közeledünk a hétvégéhez, úgy válik egyre tágasabbá és üresebbé:)

Célszerű kialakítani egy tervet, hogy mit, hogyan és főleg hol tároljunk, ne járjunk úgy, hogy keressük az uborkát és a hűtő legmélyéről felbukkan egy régi, elfeledett ismerős, mondjuk egy 2 éve lejárt szardellapaszta.

Többnyire porcelán edényekben tárolom az ennivalót vagy amit bele lehet alufóliába tekerni, azt abban. A vajat vegyük ki egy kisebb üvegtálba, a felbontott tejföl dobozát alufóliával zárjuk le és használjuk néhány napon belül el, a tojást én speciel nem a tartóban tárolom, hanem a saját dobozában vagy egy nagyobb műanyag dobozban és lepakolom a hűtő hidegebb részébe. Mielőtt felhasználom, langyos vízben megmosom, így távolítom el a szennyeződést vagy egyéb kórokozókat róla.

Már vannak olyan intelligens hűtők, hogy észlelik, mi fogyott ki a hűtőszekrényből és utánrendelik a neten.

De nem csak utánrendelik, hanem a továbbfejlesztett prototípusok számítógép funkcióként is szolgálnak, lehet rajtuk videóüzenetet hagyni -viszlát post it- a családnak, vagy képes memorizálni recepteket és ajánlani közülük olyan ételt, aminek az alapanyagai fellelhetők a hűtőben.

Csak nehogy egy szép nap arra ébredjünk, hogy a hűtőnk önálló életre kelt és most zajlik épp a leánykérés:)))))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése