Mivel lassan szezonja lesz az epernek, helyesebben szamócának, itt az ideje minél több receptet kipróbálni és hasznosítani ezt a páratlan gyümölcsöt.
Én a saját tiramisumat gondoltam át és variáltam egy kis eperrel.
Az eredmény: finom, könnyű, gyümölcsös édesség.
5 tojást válasszunk szét két tálban: a sárgákhoz adjunk 5 evőkanál cukrot, egy citrom reszelt héját és egy zacskó vaníliás cukrot. Ezt mixerrel habosítsuk fel.
Főzzünk le egy adag erős feketekávét, hagyjuk kihűlni, majd löttyintsünk hozzá két kiskanál vaníliaaromát.
A tojásfehérjét fél citrom levével verjük kemény habbá.
250 ml tejszínt verjünk laza habbá, tehát ne legyen kőkemény, mert locsolni fogjuk vele a piskótákat.
Egy doboz mascarpone krémet keverjünk lazán össze a tojássárga-krémmel.
Fél kg epret mossunk meg, csumázzuk ki, majd negyedeljük fel.
Mikor az alapanyagok összeálltak, áttérhetünk a rétegezésre: egy nagyobb tálba tegyünk egymás mellé babapiskótát - én ehhez az adaghoz 3 csomaggal használtam fel - aki szereti a habos krémet, az lazábban tegye a piskótadarabokat, locsoljuk meg a kávéval, utána a tejszínnel, majd tegyük rá az eprek és a krém felét.
Jön a második rétegezés, ugyanúgy járunk el, mint az előbb leírtakban: piskóta-kávé-tejszín-eper-krém.
A végén húzzuk be egy alufóliával a tálunk tetejét és egy éjszakát pihentessük a hűtőben, hogy az ízek érjenek jól össze.
Tálalásnál díszíthetjük eperszemekkel, de magában is nagyon finom.
Ha valaki nem akar tojást használni, vegyen 1 liter habtejszínt és azt verje kemény habbá, ízesítse cukorral, majd forgassa bele óvatosan a mascarponet, tegyen bele sok vaníliát, mert attól dobódik meg a desszert.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése