2012. május 27., vasárnap

Eszközök, felszerelések (2): vágódeszka és társai

Egy jó vágódeszkával életre szóló barátságot lehet kötni, kivéve, ha nem pakolgatjuk túl gyakran be a mosogatógépbe, mert akkor hamar tönkremegy.
Nekem fából készült vágódeszkáim vannak, szeretem a fa anyagát, meg ezen nőttel végül is fel.
Ma már többféle anyag közül válogathatunk, léteznek üvegből, kerámiából, műanyagból készült vágódeszkák.

Egy jó tanács: ha meg szeretnénk tartani a kés élét, akkor a fa vágódeszkát részesítjük előnybe.
Nem utolsó szempont: a hús klopfolásánál is nagy segítséget nyújt a fából készült, nem törik el vagy nem repedezik szét, miközben csépeljük minden erőnkkel a hússzeleteket.

A kézi habverő is fontos kelléke a konyhának. Tudom, ott vannak a robotok, meg minek kézi, amikor géppel simán felverjük a tojáshabot, vagy krémeket keverünk ki, de én akkor is azt javaslom, hogy szerezzünk be 1-2 kézit is.
Egyrészt kéznél van, mert csak a fiókot húzom ki és máris tudom használni, másrészt a tisztítása is gyors, csak a folyó víz alá dugom és le is van öblítve.

Praktikus eszköz, pudingokat lehet vele gyorsan csomómentessé keverni, tojást lehet vele könnyen felverni, habarást készíthetsz vagy a tejfölt simán elkevered egy kis forró levessel és úgy zúdítod a fazékba, akkor garantáltan csomómentes lesz.
Célszerű néhány, különböző méretű keverőedényt is beszerezni. Ezek készülhetnek fémből, üvegből vagy műanyagból.

Zöldségpucolásnál ideálisak a nagy méretű, könnyű, fémből készültek, könnyű a tisztításuk is.
Tojásfehérjét, tojássárgáját mindig ezekben kavarom ki, a végeredmény: mennyei tojáshab vagy sűrű tojássárga - krém.
A kisebb méretű tálkákat megtölthetjük főtt rizzsel, krumplipürével, pudinggal és tányérra borítva szervírozhatjuk. Ne felejtsük el előtte egy kis hideg vízzel átöblíteni, hogy tudjuk majd kiszedni a formából.

Az üvegből készülteket én különféle panírozott húsok tálalásánál alkalmazom, vagy fasírt készítésnél, esetleg rántott gombafejek szervírozásánál.
A kerámia tálkák a gyengéim: mikor meglátom a bolt polcain a színes kavalkádot, nem tudok ellenállni nekik, biztosan veszek 1-2 belőlük. Ezekben levest szoktam tálalni, vagy a főzéseim során alapanyagokat teszek beléjük, olyan jó érzés ezekből dolgozni.

A következő bejegyzésben szó lesz azokról az apró de fontos kellékekről, amelyek nélkül nem teljes a konyhai felszerelés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése