2012. május 31., csütörtök

Alapanyagok beszerzése: 2. Húsok

A legkényesebb alapanyagok egyike: nem mindegy, hogy kinél és mit vásárol az ember.

Van aki a multikban szerzi be, van aki a piactéri húsboltban, más a tanyára megy vásárolni, ahány ház annyi szokás.
Ami nagyon fontos, hogy mindig friss árut vásároljunk. Sajnos a mai modern megvilágítása a húspultnak nem minden esetben ad valódi képet a húsok állapotáról. A cél ugye, a vásárlók megtévesztése, illetve minél több termék eladása. A sápadt csirkét is el lehet adni, ha jó kis piros fénnyel megvilágított hűtőpultba helyezzük.

Sok rosszat hallottam a multik húskészítményeiről, nem szeretném részletezni - ez nem az a blog:) - viszont akárhányszor vásároltam ott, soha nem csalódtam. Vettem gyenge minőségű húst húsboltban, szóval kísérletezni kell, nyitott szemekkel kell járni. A tanyasi csirkét bátran ajánlják, hiszen Julis néni nevelte fel, csak magokat kapott meg friss zöldet, Én nem voltam ott amikor etette a jószágokat, innentől kezdve bármit mondhatnak.

A húsokat megvehetjük csomagolt formában is, viszont azzal számoljunk, hogy az árban benne van a doboz vagy a csomagolóanyag ára is.
De mit vegyünk, ha paprikást, pörköltet, rántott húst szeretnénk készíteni?
Imádom a csirkepaprikást, ehhez alsó és felső combokat szoktam vásárolni, egy kg elég 2 személyre néhány napra.

Ha bécsi vagy párizsi szeletet szeretnék készíteni, akkor vagy pulykamellfilét veszek vagy csontozott karajt, mindkettő nagyon finom és semmit sem kell kidobnom a húsból, mert nincs csont vagy bőr rajtuk, esetleg egy pici hártya, ami nem sok és hamar megszabadulhatunk tőle.
Pörkölthöz lapockát vagy combot vásárolok, az a helyzet a combbal, hogy néha inas, a lapocka meg van úgy, hogy kissé zsíosabb a kelletnél, ezt le kell tisztítani a húsról.

Ha sültet szeretnénk készíteni a sütőben, akkor olyan húst válasszunk - pl. tarja - amin van zsiradék, mivel ez fogja sütés közben a "locsolást" végezni.
Az egyben sült tarját befűszerezem, megkenem előtte mustárral és betekerem fóliába.

Vigyázzunk, hogy melyik felét használjuk a fóliának, mert nem mindegy: a fényes fele nem engedi át a hőt, tehát ha sültet szeretnénk készíteni, akkor mindenképp a fényes fele kifelé legyen fordítva. Ha gyorsan szeretnénk valamit megsütni, a fólia fényes felét befelé fordítsuk.

A húsok előkészítésénél használjunk külön vágódeszkát és kést, ezeket kizárólag csak húsok darabolásánál alkalmazzuk és jól süssük át őket, mert komoly betegségeket szedhetünk össze, amik tönkretehetik vállalkozó kedvünket a konyhában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése