Kezdő háziasszony koromban nem volt vitás min főzzek: gáztűzhelyem volt és kész.
A mai háziasszonyoknak kicsit nehezebb a dolguk, mert a boltok ontják magukból a különféle tűzhelyeket, nem mellékesen a gyártók is beszálltak a versenybe, hiszen egy márkanév meghatározó lehet választás esetén.
Sokféle tűzhely létezik: vannak a gázégősek alul-felül, aztán jönnek a felül gáz alul villanysütés, majd a harmadik kategóriában az alul-felül elektromosak.
Mindegyik tűzhely jó a maga kategóriájában, a döntést a háziasszonyokra kell bízni, ők az első felfújt vagy rakott káposzta elkészítése után tudnak nyilatkozni arról, mennyire vált be náluk az adott termék illetve márka.
Én a saját tapasztalataimra építve azt tudom mondani, hogy ha nem egy bögre teát vagy kakaót akarunk forralni a tűzhelyen akkor ne indukciós felületűt vegyünk, hanem gázast.
Sokkal strapabíróbbak ezek, nem kell folyton suvickolni meg kenegetni mindenféle kencével, és sopánkodni azon, hogy "jaj Istenem, félrerántottam a fazekat, vajon összekarcoltam vele a felületét?".
A profi séfek is gázon főznek, kivétel, amikor a tévében leadnak egy gasztrosorozatot és mondjuk megtámogatja azt egy neves konyhagépgyártó cég.
Ha süteményt szeretnénk készíteni, akkor bizony meg kell gondolni a tűzhely választását.
Nem mindegy, hogy a muffin vagy a piskóta 20 vagy 40 perc alatt készül el.
A gázsütésű tűzhelyek lomhábbak mint a villanysütésűek, ettől függetlenül ne dőljön senki a kardjába, ha netán neki az van otthon. Figyelni kell az órát, a hőfokbeállítást és lehetőleg ne nyitogassuk a sütő ajtaját 20 percig, mert visszaesik a sütink.
A villanytűzhelynél az is szempont, hogy van benne egy kis izzó, ami felkapcsol a sütő elindításakor, így be lehet kukkantani és megnézni a plexin vagy üvegen keresztül, hogy épp hol tart a sütink fejlődése.
Ezt fokozhatjuk a légkeverés funkcióval, a keringetett levegő segít mindehova egyenletesen eljutni és folyamatos kontroll mellett rábízhatjuk a sütijeinket vagy sültjeinket a gépre.
Már vásárolhatunk olyan profi sütőket is, amelyek villanysütésűek és be van építve a mikró funkció is, tehát nem kell 2 gépet megvenni a konyhába.
Kis konyhákban praktikusak, viszont jellegüknél fogva kisebbek és nem olyan kényelmes a belső terük, mint a hagyományos, nagyobbaké.
Érdemes könnyíteni az életünkön és vásárolni a háztartási boltokban vagy multikban konyhai órát -ez lehet tojás, tehén (az van nekem, imádom:))), különféle növény vagy egyéb termék miniatűr változata - mert csak beállítjuk a kívánt időtartamot és mással is tudunk egyidejűleg foglalkozni.
Azért nem árt néha a sütire is ránézni:))
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése