2012. május 27., vasárnap

Eszközök, felszerelések (1): fazék, lábas, kukta...

Minden remekmű házasítható a legjobb eszközökkel, amik nem feltétlen drágák is.
Szerény kis konyhám a kezdetekben nem állt többől, mint néhány tányérból, amiket akciósan vettem egy hipermarketben, majd a jól ismert 4 betűs svéd áruházat látogattam szorgalmasan és az akciós termékek között válogattam ki a jelenlegi felszereléseim nagyját.

Tehát nem mindig a legdrágább a jobb.

Azért arra törekedjünk, hogy minőségi terméket válasszunk, mert senki sem szeretné, ha mondjuk a vágódeszkája három használat után eltörne.
Ahhoz, hogy egy finom levest vagy esetleg egy illatos sültet készíthessünk, több főzőeszközre is szükségünk lesz.

Ott vannak mindjárt a fazekak vs. lábasok. Sokan hadilábon állnak velük, hogy melyik melyik és mire jók.
Ezt a legjobban a házassággal tudnám imitálni, a fazekak a pasik, a lábasok a nők:)
Sértődés ne essék, nem akarok senkit megbántani, de ha ránézek egy fazékra, azt látom, hogy magas falú, stabil szerkezetű, sok étel fér bele, egyszóval jó teherbíró. Nos, ebben főzzük a levest.

A lábasok alacsonyabb falúak, terebélyesebbek, bennük készül a legtöbb húsétel, de akár főzelékek, mártások kegyhelyéül is szolgálhatnak.
A kukta a kedvencem. Ez a ketyere isteni találmány, sok étel fér bele, gyorsan elkészül és benne marad a vitaminok nagy hányada is.

A kuktafazék gőzzel működik, beletesszük akár a húsételt, akár a zöldséget, de lehet bele tenni rizst vagy gyümölcsöt is, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje az ételt, rátesszük a biztonsági tető, majd felforraljuk az ételt. Amint kezdi kiengedni a biztonsági szelepen a gőzt, lecsökkentjük a hőforrás erősségét és a megadott ideig készítjük benne az ételt.

Létezik magas- és alacsony falú kukta is. Én legtöbbször a magas falút használom levesek elkészítésére, nagyon praktikus és nem kell sertepertélni a tűzhely körül.
Kér valaki egy kis baraclekváros palacsintát?:)
Ezt a mennyei, de mégis egyszerű étket a serpenyőben készítjük el.

 A legpraktikusabbak a teflonnal bevont serpenyők, mert nem ragad le a tészta. Nekem soha sem sikerült a palacsinta, pedig már lobogott a lángja is, olyan serényen sütögettem nagymamám fekete serpenyőjében.
De nem csak palacsintát lehet benne készíteni, hanem rengeteg húsfélét, karamelizálni cukrot a szószokhoz, tojást sütni benne, egyszóval változatos ételek tetthelye.

Másik nagy kedvencem a wok. Egy vékony lemezből lett kialakítva, könnyen vezeti a hőt és az az előnyös tulajdonsága, hogy hamar lehet benne, sokat főzni. Amire figyelni kell, az a magas, egyenletes hőelosztás, mivel a wok csak akkor funkcionál optimálisan. Persze, nem kell azonnal leégetni az ételt, ha kezd barnulni, vagy hamarabb égni, akkor lejjebb lehet venni a hőfokot.

Ebben szoktam a fasírtokat elkészíteni, mivel egy kg húsból 2 adagban le is tudom őket sütni, vagy a panírba forgatott csirkecombok is szívesen elmerülnek a forró olajban.
Következő bejegyzésemben beszélni fogok a különféle keverőtálakról, vágódeszkáról és habverőről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése