2012. május 31., csütörtök

Cézár saláta kicsit másképp

Ahány recept, annyi sztori - erre a salátára biztosan lehet ezt mondani.

Mindenki magáénak vallja, holott az eredeti receptet nem közelíti meg sok, a szakácskönyvekben vagy a neten felbukkanó receptek sora.
Több receptet is kipróbáltam, míg meg nem kreáltam a magam salátáját. És nem érdekel, hogy nem olyan mint az eredeti, pont ettől más és érdekes.

A valódi receptben római salátát használnak fel és majonézszerű öntetet készítenek a szakácsok, ott a kedves vendég asztalánál. Hát nem gyakori jelenség, szerény hazánk gasztronómiai palettáján ez a művelet, az biztos.
A recept 2 személyre szól, de ha esetleg több vendég jönne, akkor lehet emelni a husi meg a saláta adagokon.

Vegyünk egy csirkemellfilét, majd vágjuk fel vékony csíkokra. Azért jó ha egyformán van felvágva, mert így egyenletesen fog a hús elkészülni és nem lesz rágós.
Elővesszük a wokot, öntünk bele 3-4 evőkanál olívaolajat, hevítsük fel, majd nagy láng keretében dobjuk bele a csirkemellfiléket. Folyamatosan rázogassuk vagy kevergessük, mert leragadhatnak, vagy esetleg odaéghetnek, amit nem szeretnénk.

Ha nagyon forró az edény, egy picit vegyünk vissza a láng erősségéből.
A műveletet addig végezzük, amíg a hús ki nem fehéredik és nem kezd el pirulni. Amikor megpirult, adjunk hozzá egy gerezd fokhagymát, kipréselve és sózzuk meg ízlés szerint. Néhányszor még forgassuk meg a húsokat, majd kapcsoljuk le a gázt a wok alatt.

Egy fej jégsalátát használunk fel a salátához. Ezt a legegyszerűbben úgy tudjuk megmosni, hogy levágjuk a torzsáját, majd a folyó víz alá tesszük és hagyjuk, hogy minden levél alá befolyhasson a víz.
Kicsit megrázogatjuk, majd megfordítjuk, hogy csepegjen le róla jól a víz és egy vágódeszkára helyezzük.
Van aki szívesebben tépkedi, az tegye szíve szerint, én vágódeszkán szoktam először felezni, majd darabolni.
Figyeljünk arra, hogy jól le legyen csepegtetve róla a nedvesség, mert ellágyíthatja a sok víz a salátánkat.
Tegyük egy nagyobb üvegtálba vagy műanyag edénybe a feldarabolt salátánkat.

Mikor ezzel megvagyunk, bontsunk fel két vagy három doboz krémjoghurtot, öntsük ki egy nagyobb edénybe, tegyünk hozzá egy evőkanál mustárt, 2-3 evőkanál édes ketchupot, egy gerezd fokhagymát nyomjunk át a törőn, majd egy felezett citrom levéből annyit csepegtessünk rá, hogy ne legyen túlságosan savanyú, de kellően pikáns.

Ha valaki az édesebb ízek kedvelője, tehet több ketchupot, kevesebb mustárt, ki kell tapasztalni az ízeket.
Sózzuk és borsozzuk, majd a salátával összekeverjük. Rászórjuk a megpirított csirkehúst és jól összekeverjük, hogy mindenhol érje a finom öntet.
Szeljünk le 2 szelet kenyeret, vágódeszkán kockázzuk fel, tegyünk egy serpenyőbe kevés olívaolajat és pirítsuk meg a kenyérkockákat, folytonos kevergetés mellett.
Erre is lehet fokhagymát tenni, aki szereti, aki nem, az kihagyhatja.

Én le szoktam egyszerűsíteni a kenyérkockás dolgot azzal, hogy előveszem a kenyérpirítómat, beledobom a kenyérszeleteket, mikor megpirultak, gyorsan bedörzsölöm egy gerezd fokhagymával és csorgatok rá olívát, de vajjal is meg lehet kenni.
A kenyér legyen a tálalás előtti fázis, mert az lágyul el a leghamarabb a salátában.

Jó étvágyat:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése