2012. május 31., csütörtök

Gyors meggyes-mákos muffin



Tudom, hogy ez a bejegyzés a" Trükkök, fortélyok"-ról kellene szóljon, hiszen az következne, de úgy gondoltam, viszek bele egy kis színt és megosztok veletek egy nagyon gyors és finom muffin receptet.

A receptet egy kedves ismerősömtől kaptam anno, ha édességre vágyunk, csak előveszem a hozzávalókat, keverem-kavarom az összetevőket és mehet a sütőbe.

Lehetőleg minden alapanyagot mérjünk előre ki, akár nejlontasakokba, akár papírtörlőre, így gyorsabban készülhet el a sütink.
Figyeljünk a tojás-margarin-tej hőmérsékletére is, ezeket vegyük egy órával a sütés előtt ki a hűtőszekrényből, hogy jól áttudjanak melegedni.

15 dkg puha margarint összekeverünk 15 dkg cukorral. A margarint, ha betesszük néhány másodpercre a mikróba, akkor kellően krémes állagúvá válik, nem kell sokat pepecselni vele, hogy felolvadjon benne a cukor. Vigyázzunk vele: egy kisebb üvegtálba darabolva tegyük bele és fedjük le a mikró fedőjével. Néha állítsuk meg a gépet, keverjük össze a zsiradékot majd tegyük vissza a tetőt és amikor már lágy de nem folyós, akkor vegyük újból ki és keverjük el a kristálycukorral.

Ha netán túlságosan megolvad, akkor tegyük hűvös helyre egy rövid ideig és máris visszafagy a margarinunk.
A margarinos-cukros masszát habosodásig keverjük -nekem ez sci-fi volt mindig, mi az, hogy habosra keverjük a margarint? Soha nem láttam benne a habot, maximum kenhető masszává alakult a cukorral, de hab, az nem lett belőle.

Na, szóval ki kell jól kavarni, ehhez nem szükséges a mixer, mert ha megfelelően krémes a margarin, akkor simán, élvezettel lehet kavargatni a cukorral, csupán egy jó fakanalat kell segítségül hívnunk.
Hozzáadunk ehhez a masszához 2 evőkanál vaníliaaromát - a dokis tökéletes -, egy zacskó vaníliacukrot és egy mokkáskanál őrölt fahéjat. Jól összekavarjuk, majd egyenként feltörünk 2 tojást -szigorúan külön tálkában, mert ha nem jók a tojások, akkor a már elkészített masszát ki is dobhatjuk - és egészben belezuttyantjuk őket. Simára kavarjuk.

Megmosunk egy citromot, szárazra töröljük és a héját belereszeljük ebbe a masszába, továbbá teszünk még bele 2 evőkanál darált mákot is. Aki nem szereti, az ki is hagyhatja.
Kimérünk 12 dkg lisztet és egy fél csomag sütőporral szárazon összevegyítjük, majd egy zacskóba öntjük . És itt jön a csavar: egy üveg magozott meggyet lecsöpögtetünk -nehogy elöntsétek a levét, az annyira finom, egy külön edényben vagy pohárban fel lehet fogni és akár közvetlen fogyasztásra, akár sütik vagy gyümölcsleves ízesítésére felhasználható.

A gyümölcsöt jól lecsepegtetjük, majd a lisztes masszába belezuttyantjuk és mindenestől összerázzuk. Ilyenkor van aki sikítófrászt kap, hogy ez mekkora baromság, de nem az: a liszt megtapad a meggyszemeken és ezáltal nem süllyednek le a tésztánkban.
Legvégül jöhet a tej, ami teljesen ránk van bízva, tehetünk belőle kevesebbet vagy ha hígabbra szeretnénk a masszát, akkor többet.

Van úgy, hogy nem is teszek bele tejet, ha a masszám megfelelő állagú: a tej lazító hatású, a recepthez tehetünk kb. 3-4 evőkanálnyit vagy többet, ez ízlés és szemmérték dolga. Arra azért figyeljünk, hogy nem híg tésztát akarunk elérni, hanem egy lágyabb de mégis krémesebb változatot.
A sütőt előmelegítjük úgy 180 fokra, a muffinformákat kibéleljük papírkapszlikkal - ebből is többféle létezik: vannak a sima fehérek, de kapható szülinapos, színes, feliratos változat is a boltokban.

Kiskanállal a formák háromnegyedéig kanalazzuk a masszát, majd forró sütőbe tolva kb. 20 perc alatt készre sütjük. A villanysütőre vonatkoznak ezek az értékek, akinek gázas van, az közepes lángon süsse bő 30-35 percig, de figyeljünk időközben a sütire is, ne nyitogassuk az ajtót, viszont ha érezzük, hogy melegebben süt a sütőnk, egy picit visszavehetünk az intenzitásából, de ne sokat, mert akkor nem kapják meg a megfelelő hőt és visszaesnek.

A sütő középső részén szoktam sütni, ha alul teszem be akkor túlságosan nagy hőt kapnak a muffinok, ha felül akkor a tetejük pirul meg előbb és a közepe mézgés lesz.
Miután megsültek a sütik, vegyük ki a sütőből tálcástól és tegyük sütőrácsra vagy olyan helyre, ahol jól szellőznek, ha sokáig benne hagyjuk a formákban, akkor megnedvesednek.

Amit még elfelejtettem leírni, hogy én szilikon formákat használok és azokat nem kell olajjal vékonyan bekenegetni, de aki hagyományos teflont vagy más anyagot használ, sütés előtt permetezze be vékonyan olajjal és szórja meg liszttel, úgy tegye bele a papírformákat.

Miután kihűltek a muffinok, dizájnolhatjuk őket. Vegyünk egy vastagabb kartonpapírt, rajzoljunk rá egy csillagot vagy valami kedves formát, vágjuk ki és tegyük a muffin tetejére. Egy kevés porcukrot szórjunk a teaszűrőbe majd ennek segítségével hintsük rá a muffinra: a forma körül nem lesz porcukor és megdobja ezt az egyszerű de mégis nagyszerű sütinket.

Jó étvágyat:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése