2012. május 31., csütörtök

Őszi ízek 1. Sütőtök.

Tény, hogy a nyár a gyümölcsök és zöldségek valódi évszaka, de az ősz is rejteget néhány csemegét számunkra. Itt van mindjárt a sütőtök.

Gyerekkoromban emlékszem, anyukám hatalmas sütőtököket vásárolt, hazahozta, megpucolta, hasábokra vágta és betette a forró sütőbe. Mennyei illata és íze volt. A magokat is betettük és csináltunk házi tökmagot, amit élvezettel ropogtattam két babázás között.

Rég nem sütöttem sütőtököt, de amióta megszületett a kisfiam, gyakrabban vásárolok belőle és készítem el neki almával, csirkehusival.
De a felnőtteket sem szabad ebből a csemegéből kihagyni: most egy egyszerű, párolós módszerrel mutatom be a tökreceptet, sokkal zamatosabb és finomabb mint a sült változata.

Vegyünk egy kisebb sütőtököt - én kanadai fajtát vettem - mossuk le a héját majd zöldséghámozóval pucoljuk meg.
Miután megpucoltuk, vágjuk le a két végét és hasítsuk hosszában ketté.

Egy evőkanállal kanalazzuk ki a tök belsejét a magokkal együtt- nem mondom, hogy egyszerű feladat, de szerencsére minél kisebb a tök, annál kevesebb benne a mag.
Ha tökmagot szeretnénk készíteni belőle, szedegessük le a sütőtök rostjairól a magvakat, szórjuk meg egy kevés tengeri vagy bármilyen sóval, keverjük össze és tegyük forró sütőbe, amíg nem kezdenek a magok pirulni. Néha keverjük össze, hogy minden oldalát egyenletesen pirítsa a sütő.

A tökhúst szeleteljük fel 1-másfél cm szeletekre és készítsünk elő egy nagy fazekat meg egy kisebb lábast, fedővel.
A procedúra a következő: öntsünk a lábasba félig hideg vizet, majd helyezzük bele a fazékba. Érdemes akkora edényt választani, ami könnyedén belemegy a fazékba.

Miután ezzel megvagyunk, öntsünk annyi hideg vizet a fazékba, amennyi a kisebb lábas feléig ér. Miután a vizet kimértük jöhet a fedő: helyezzünk egy, a lábasnál kicsivel nagyobb fedőt fordítva a lábasunkra, ez lesz a "talapzata" a sütőtököknek.

Miután ezzel megvagyunk, a szeletelt tököket tegyük egymás mellé felállítva a fordított fedőre - nem baj, ha picit közelebb vannak egymáshoz vagy néhány egymáson van - , fedjük le a fazekat egy méretével megegyező fedővel, különben megégethetjük magunkat a forró gőzzel.
Tegyük a fazekat a tűzhelyre, és nagy lángon kezdjük forralni a vizet és benne természetesen a tököket.

Amikor már lobog a víz, vegyünk vissza a láng erősségéből kb. annyira, hogy a forrás ne szűnjön meg, de ne is engedjen hatalmas gőzadagokat ki a fedőnk.

VIGYÁZAT!! Ez a művelet odafigyelést igényel, mivel a forró gőz a fedő levételével kicsaphat és ha ne figyelünk oda, könnyen égési sérüléseket szerezhetünk!

Kb. 30 percig pároljuk a tökszeleteket, miután elkészültek tányérra szedjük és magában fogyasztjuk, de ha nem elég édes akkor csorgathatunk rá mézet. A cukor nem előnyös, mert felszínben megolvad, viszont ott kerceg a fogaink között, mikor falatozunk.
Könnyű, laktató és édesítőszer nélkül még diétás étel is:)

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése