Ki ne szeretné, hogy a süti előkészítésénél ne kelljen azt a fránya mérleget elővenni és méricskélni a hozzávalókat?
Nekem tolósúlyos mérlegem van, nagyon jól mér meg pontos is, de hát elő kell venni, ráhelyezni a mérőtálcát, rátenni egy papírszalvétát vagy törlőt, arra a lisztet, cukrot, de ha vajat mérne az ember akkor nem lehet papírra tenni, arra elő lehet venni az alufóliát a fiókból, szóval egy halom macera és még hol van a süti elkészítése?
Mindig van más választás, mindenben, ebben miért ne lenne? Utánanéztem néhány könyben és arra a megállapításra jutottam, hogy nem szükséges mindig a mérleget használni ahhoz, hogy pontos legyen a kimért alapanyagunk.
Általában egy púpozott evőkanál 2 dkg felel meg, tehát ezzel mérhetsz cukrot, lisztet, sót, zsemlemorzsát meg egyéb szárazanyagot. A csapott evőkanál 1-1,5 dkg felel meg. A késhegynyi só 0,5 dkg.
A folyékony hozzávalók mérése azért egyszerűbb, mert ott vannak erre a célra a mércés poharak. Ahányat látok, annyit szeretek belőlük, van már üvegből kicsi, nagy, műanyagból is vagy két féle, de ha meglátok a boltok polcain egy stílusosat vagy dekoratívat, azonnal megveszem. Egyszerű a használatuk és pontos a mérés velük.
Nem mindenki tart a háztartásában mérőeszközt, pláne nem mércés poharat.
Ilyenkor elő kell venni egy kávéscsészét, aminek az űrtartalma kb. 1 dl, vagy teásbögrét aminek 2,5-3 dl a tartalma. Egy vizespohárba kb. 2-2,5 dl folyadék fér, egy borosba 1-1,5 dl.
Vannak háziasszonyok, akik a megvásárolt tejföl dobozát kimossák és mérésnél felhasználják azt, ismerve a pontos űrtartalmat.
Teljesen mindegy, ki mit használ és mennyibe került, a lényeg, hogy tudja elkezdeni a hozzávalók lemérését és büszkén mondhassa el magáról, hogy sikerült élete első sütije.
Vagy a második:) Vagy a harmadik:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése