2012. június 4., hétfő

Bazsalikomos paradicsomleves

A tömény, húsos főételek mellé mindig valami könnyed levest szoktam készíteni.
Így esett  a választás a hétvégén a paradicsomlevesre.



Hozzávalók:
  • 6 szál sárgarépa
  • egy marék friss bazsalikom
  • egy kisebb fej lilahagyma
  • 5 ek olaj
  • kevés cukor
  • 1 liter paradicsomlé - lehetőleg 100%-os
  • 4 ek liszt
  • ételízesítő
  • 1 kis pohár tejföl


a nokedlihez:
  • 2 egész tojás
  • annyi liszt, amennyit felvesz
  • kevés víz

Egy nagyobb lábasba olajat öntünk, majd felkockázzuk apróra a hagymát. A sárgarépákat megmossuk, megpucoljuk és felkarikázzuk. A hagymát a répával beletesszük az edénybe és néhány percig pirítjuk.  Gyakran keverjünk rajta, mert odaéghet.

Amikor a sárgarépa kiengedte a gyönyörű aranyszínű levét, szórjunk rá 5-6 evőkanál cukrot és folyamatos kevergetés mellett hagyjuk enyhén karamellizálódni.  Ne pirítsuk barnára csak inkább világos zsömle színűre, különben keserű lesz a levesünk.

Szórjuk meg liszttel majd öntsük fel a paradicsomlével és a hiányzó részt pedig vízzel. Én egy 6 literes fazekat használtam erre a célra.

A bazsalikom felét dobjuk bele a levesünkbe, majd hagyjuk a tűzön míg elkészülnek benne a répák.

Amikor elkészült, tehetünk bele még ízlés szerint cukrot és sót vagy ételízesítő kockát.

A nokedlihez a tojásokat megmossuk, feltörjük egy nagyobb tálban és kevés hideg vízzel felengedjük. Annyi lisztet keverünk a tojáshoz, amennyi nem túl folyós tésztát eredményez.

A szaggatón kiszaggatjuk a levesbe a nokedlit, hagyjuk főni néhány percig, de figyeljünk oda, mert könnyen kifuthat a levesünk.
A végén belekeverjük a pohár tejfölt, de előtte egy kisebb edénybe vegyünk ki a levesből és abba tegyük a tejfölt, mert ha nem, akkor csomós lesz.

Kikapcsoljuk a leves alatt a gázt, a maradék bazsalikomot beletépkedjük és tálalásnál tehetünk még a levesbe tejfölt.

Jó étvágyat:)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése