Így esett a választás a hétvégén a paradicsomlevesre.
Hozzávalók:
- 6 szál sárgarépa
- egy marék friss bazsalikom
- egy kisebb fej lilahagyma
- 5 ek olaj
- kevés cukor
- 1 liter paradicsomlé - lehetőleg 100%-os
- 4 ek liszt
- ételízesítő
- 1 kis pohár tejföl
a nokedlihez:
- 2 egész tojás
- annyi liszt, amennyit felvesz
- kevés víz
Egy nagyobb lábasba olajat öntünk, majd felkockázzuk apróra a hagymát. A sárgarépákat megmossuk, megpucoljuk és felkarikázzuk. A hagymát a répával beletesszük az edénybe és néhány percig pirítjuk. Gyakran keverjünk rajta, mert odaéghet.
Amikor a sárgarépa kiengedte a gyönyörű aranyszínű levét, szórjunk rá 5-6 evőkanál cukrot és folyamatos kevergetés mellett hagyjuk enyhén karamellizálódni. Ne pirítsuk barnára csak inkább világos zsömle színűre, különben keserű lesz a levesünk.
Szórjuk meg liszttel majd öntsük fel a paradicsomlével és a hiányzó részt pedig vízzel. Én egy 6 literes fazekat használtam erre a célra.
A bazsalikom felét dobjuk bele a levesünkbe, majd hagyjuk a tűzön míg elkészülnek benne a répák.
Amikor elkészült, tehetünk bele még ízlés szerint cukrot és sót vagy ételízesítő kockát.
A nokedlihez a tojásokat megmossuk, feltörjük egy nagyobb tálban és kevés hideg vízzel felengedjük. Annyi lisztet keverünk a tojáshoz, amennyi nem túl folyós tésztát eredményez.
A szaggatón kiszaggatjuk a levesbe a nokedlit, hagyjuk főni néhány percig, de figyeljünk oda, mert könnyen kifuthat a levesünk.
A végén belekeverjük a pohár tejfölt, de előtte egy kisebb edénybe vegyünk ki a levesből és abba tegyük a tejfölt, mert ha nem, akkor csomós lesz.
Kikapcsoljuk a leves alatt a gázt, a maradék bazsalikomot beletépkedjük és tálalásnál tehetünk még a levesbe tejfölt.
Jó étvágyat:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése