2012. június 5., kedd

Salátakrumpli



Igazi vasárnapi köret, pláne rántott szelet mellé, nyami:)

Nem is nehéz elkészíteni, két dologra figyeljünk:

1. olyan burgonyát válasszunk, amelyik nem fő könnyen szét, hiszen a felkarikázásnál nem lesz sikerünk
2. úgy időzítsük az elkészítést, hogy legyen 3-4 órát a hűtőben, hogy az ízek tudjanak jól összeérni.
Minél tovább áll, annál karakteresebb ízhatás érvényesül, jól átveszi a krumpli a hagyma és a páclé ízét.

Elsősorban szükségünk lesz egy kg közepes méretű krumplira, ami nem fő könnyen szét. Mossuk meg jól, majd helyezzük egy nagyobb edénybe. Szórjunk rá kevés sót, öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, aztán kapcsoljuk be alatta a gázt és hagyjuk megpuhulni.

Én kuktában szoktam megfőzni a burgonyát, a sorrend teljesen megegyezik a hagyományos edényével, annyi különbséggel, hogy 10 perc alatt kész a főtt burgonya.
Miután megfőtt, leszűrjük és hideg vízzel öblítsük le, ez megkönnyíti a hámozást.
Öntsünk 4 dl hideg vizet egy edénybe, tegyünk bele egy kevés sót, frissen őrölt borsot majd kanalazzunk bele 4 evőkanál cukrot és keverjük addig a folyadékot, amíg a cukor el nem olvad.

Csak ezután tegyük bele a 2 evőkanál ecetet, mivel az ecet nem hagyja könnyen feloldódni a cukrot, időt spórolunk meg eme trükk ismeretével.
Vegyünk elő egy közepes fej lilahagymát és vékonyan karikázzuk fel. Ha nem akarjuk karikára vágni, lehet hajszálvékony szeleteket is szeletelni.

Mehet is a rétegezés: vegyünk elő egy nagyobb, öblös edényt, rétegezzünk rá egy adag karikára vágott burgonyát, sózzuk, egy adag hagymát szórjunk rá, majd ismételjük a folyamatot addig, amíg el nem fogynak az alapanyagok.

Az előkészített cukros- ecetes levet öntsük a krumplira, majd óvatosan rázogassuk össze.
Ne keverjük, mert a burgonya összetörik.
Szedjük tányérra, öntsünk rá kevés olajat, szórjuk meg petrezselyemzölddel és különféle sült húsokkal szervírozzuk.

Az igazi kiegészítője a bécsi szeletnek.

Jó étvágyat:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése