2012. június 5., kedd

Bolognai ragu



Nem tudom, az idősebb korosztály miért tekint közellenségként a bolognai ragura, meg egyáltalán a bolognai spagettire, én úgy vagyok vele, hogy jöhet minden mennyiségben, vevő vagyok rá.

Jobb szeretem magam elkészíteni a szószt, de sajnos vannak napok, amikor az idő rovására megy a szósz-kutyulás, ilyenkor elballagok a boltba és veszek egy üveg finom szószt, amit majd a húsra öntök.

Vegyünk egy fél kg lapockát, amit a hentessel azon helyben daráltassunk le.
Egy kisebb fej lilahagymát kevés olajon dinszteljünk meg, majd amikor már megpuhultak a kis hagymakockák, akkor adjunk hozzá egy gerezd zúzott fokhagymát.

Ezzel csak nagyon rövid ideig pirítsuk a hagymát, mert a fokhagyma hamarabb leég.
2 kisebb sárgarépát pucojunk meg, vágjuk vékony karikára, 1 közepes cukkinit hámozás nélkül karikázzunk fel, ez lehet picit vaskosabb is, 1 karika kaliforniai paprikát kockázzunk fel apróra és 2 szál halványító vagy angol zellert kb 1 cm vastagságra daraboljunk fel.

Ez a zöldségegyveleg fogja képezni a szósz alapját, ami a zellertől isteni illatú és mennyei ízű lesz.
Ne keseredjünk el, ha nincs kéznél angol zeller, jó lesz a hagyományos gumós változat is, akkor pucoljunk meg egy kisebb gumót, vágjuk fel vékony karikára és kockázzuk.
Először a sárgarépát dobjuk bele a hagymás egyvelegbe, meg a kaliforniai paprikát, mivel ezek rostosak és idő kell a puhulásukhoz.

Amikor már kezdenek megfonnyadni a forró hagymás olajon, adjuk hozzá az angol zellert és a húst tegyük az edénybe.
Öntsünk kevés vizet az étel alá és hagyjuk párolódni.
A darált hús hamar elkészül, figyeljük mikor lesz nagyjából puha, akkor adjuk hozzá a cukkinit és azzal is pároljuk egy keveset.

Mikor az alkotóelemek megpuhultak, egy pohárba öntsünk ki egy doboz sűrített paradicsomlevet (úgy 400 ml), tegyünk hozzá kevés cukrot majd löttyintsük bele a ragunkba és lassú tűzön hagyjuk fortyogni.
Sózzuk, borsozzuk, egy kevés liszttel sűríthetjük is, ha netán túl hígnak tűnne a massza, föltétlen tegyünk bele bő egy marék, frissen vágott bazsalikomot.
Kifőzzük a spagetti tésztát, majd rákanalazzuk a ragut és reszelt sajttal díszítjük.

Jó étvágyat:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése