2012. június 5., kedd

Gyümölcsleves



Ez a leves igazán a nagy melegben tud üdítő lenni, de azért a téli hónapokban is el lehet viselni melegen vagy akár hidegen.

Az igazi ereje abban rejlik, hogy bármikor megváltoztatható a gyümölcsalap, éppen a szezon függvényében, ezért senki ne keseredjen el, ha épp nincs kéznél konzervbarack, netán csak cseresznyekompót a meggy helyett.
Az adag nagy, kb. 6-8 személyes. Lehet felezni is, vagy negyedelni, ki mennyire szeret nagyobb adagokban főzni.

Szóval vegyünk elő a konyhaszekrényből egy nagyobb fazekat és öntsünk bele 2,5 liter vizet. Azért ne többet, mert ha konzervgyümölcsöt használunk, akkor annak is van leve, kidobni vétek, a végén pedig túlcsordul az edényből és akkor nem csináltunk semmit.

Tegyünk a vízbe 12 evőkanál cukrot, facsarjuk bele egy fél citrom levét, továbbá szórjunk bele 2 csipet fahéjat vagy néhány darabkát, ha esetleg nincs őrölt kéznél és 20 db szegfűszeget.
Ha esetleg csak őrölt változat van otthon akkor egy mokkáskanálnyi elég lesz vagy egy csapott kiskanál.

Csak óvatosan a szegfűszeggel, mert igen markáns ízvilágot alkot és nem szeretnénk, ha esetleg intenzitásánál fogva egy disznótoros vacsora jutna eszünkbe.
1 üveg meggybefőtt levét és 1 doboz konzervbarackét szűrjük a lébe.
Tegyünk egy fedőt az edényünkre majd vegyük maximumra a gázt alatta.

Amíg felforr az alaplé, addig hámozzunk meg 3 szép nagy almát, vegyük ki a magházát és vágjuk cikkekre vagy darabkákra, kinek hogy tetszik. Amikor már forr a levesünk, dobjuk bele az almadarabokat, kissé csavarjuk lejjebb a gáz erősségét és hagyjuk néhány percig puhulni.
Az üveg meggy is mehet az alma után, mivel eleve meg van főzve, nem kell sokat rotyogtatni.
Bontsunk ki egy csomag vaníliapudingot, keverjük el 2 dl tejjel és a fővő lébe öntsük bele, majd várjunk addig amíg forrni kezd.

Kapcsoljuk ki alatta a gázt, daraboljuk fel a maradék barackokat és azok is mehetnek a levesbe. Ezt már nem kell tovább főzni.
Ilyenkor tehetünk bele még banánt felkarikázva, vagy esetleg mélyhűtött bogyós gyümölcsöket, de akár frissen is hozzáadhatjuk. Egy a lényeg: minél puhább a gyümölcs, annál érzékenyebb a főzésre, nem kell csak a keményebbeket főzni.

Hűtés után tejszínnel dekorálhatjuk, vagy készíthetünk tojásfehérjéből galuskákat, mint a madártej esetében.

Jó étvágyat:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése