2012. június 5., kedd

Sütés-főzés wokban

Egy előző bejegyzésemben már említettem ezt a fantasztikus serpenyőt, ami minden háztartásban kötelező kellék, mert gyorsan lehet benne finomat készíteni.
A kereskedelemben rengeteg fajta wok kapható, van amelyik alumíniumból készült, olyan is amelyik öntöttvasból - leány legyen a talpán, aki meg tudja mozdítani:) - aztán vannak nemesacélból készültek is, tehát hatalmas a választék.

Igyekezzünk számunkra a legideálisabbat kiválasztani, ezt könnyen megfejthetjük a használati gyakoriság szempontjából. Ha nem töltünk sok időt a konyhában, nem biztos, hogy szükséges beruháznunk egy komolyabb wokba, lehet olcsóbbakat is kapni, természetesen nem a minőség szuperlativusza jellemzi.

Egy másik szempont, hogy milyen tűzhelyet használunk. Elektromos tűzhelyen nem lehet jól "wokozni", meg nem is biztos, hogy azt szeretnénk, ha a kerámialap olyan karcos lenne, mint a domborzati szintvonalak.
Hagyományos gáztűzhelyen tudjuk igazán kihasználni ezt a fajta serpenyőt.

Bármit elkészíthetünk benne, igazán rekord idő alatt. Minden alapanyagot vágjunk azonos méretűre és kisebb tálkákban készítsük elő, mert nagyon gyorsan kell dolgozni velük és ne kapkodjunk, ha esetleg valamire szükségünk lenne.
Mindig a nagyobb dolgokat dobjuk előre bele, aztán jöhetnek a puhább, gyorsabban elkészülő ételek vagy alapanyagok.

Olajból olyat használjunk, amelyik jól bírja a hőt, ilyen a napraforgó-, szezámolaj, szója- vagy mogyoróolaj.
Pirításnál csak kevés olajat használjunk és nagyon magas legyen a hőmérséklete. Itt ne felejtsük el folyamatosan dobálni vagy kavargatni az ételt, mert könnyen leég.

Süthetünk benne húsokat vagy egyéb ételeket bő olajban, itt is figyeljünk az olaj hőmérsékletére és arra, hogy egyszerre ne tegyünk bele túl sok alapanyagot, mert a nagyobb tömeg lehűti az olajunk hőmérsékletét, az étel ellágyul benne, nem megsül.

Én például a fasírtot kizárólag ebben sütöm, egy kg húst két adagban el is készítek, nincs olajfröcsögés és gyorsan kerül étel az asztalra.
Arra is figyeljünk, hogy bármilyen alapanyagot teszünk bele a wokba, előtte szárazoljuk le, különben szétfröccsen az olaj és megégethetjük magunkat vagy kidekorálhatjuk a konyhánkat akaratlanul is.

Lassú főzésnél is jól jöhet a wok, annak ellenére, hogy gyorsan lehet benne elkészíteni az ételeket. Ebben az esetben hosszas fortyogás közepette, lefödve készülnek mondjuk a levesek vagy a szaftos húsok.

Sót csak a főzés végén alkalmazzunk, különben nem lesz ropogós az ételünk és hát ki szereti az elpunnyadt zökdségeket?:)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése