2012. június 5., kedd

Padlizsánkrém



Van olyan ember, aki nem szereti ezt a mennyei finomságot? Lehet akad, de az nem kóstolta még:)

A legfinomabb és a legautentikusabb a faszénen sült padlizsán, de ne keseredjen az se el, aki tömbházban él, a mai recept nekik is szól, innentől kezdve nem lesz mentség arra, hogy nincs parazsam, nem tudok padlizsánt sütni:)

Én saját tapasztalatom alapján kísérleteztem ki ezt a receptet, illetve a padlizsánok sütését.
Olyan padlizsánt válasszunk ami sötétlila, majdnem fekete, az jól meg van érve, aztán kemény legyen a húsa, a bőre legyen feszes, ezek mind a padlizsán érettségét mutatják.
Vegyük le a gáztűzhely rácsát majd terítsünk két alufólia darabkát az alsó részére, szabadon hagyva a gázrózsákat. Mindez segíteni fog a tűzhely tisztán hagyásában.

Szerezzünk be a gázrózsákhoz két platnit, ami a talpat fogja jelenteni a készülő padlizsánoknak. Ez olyan lapos, fémből készült kütyü, ami visszavesz a láng erősségéből, meg segít abban, ha esetleg kisebb az edényünk mint maga a tűzhely rácsa.

A padlizsánt helyezzük a platnira, a gázt tekerjük közepes erősségűre. Vegyünk egy darab alufóliát, majd lazán terítsük be vele a padlizsán tetejét és oldalait. Nem fog stabilan zárni, nem is az a cél, a lényeg, hogy a hő visszaverődik róla és hamarabb puhul meg a zöldségünk.
Forgatni kell időnként, ezt akkor kell meglépni, amikor már elkezdett szenesedni a lánggal érintkező alsó fele. Mikor már körbe lett a padlizsán forgatva, állítsuk a tetejére és azt a részt is süssük meg, különben zöld marad és nyers.

Lehetőleg nyitott ablaknál végezzük a műveletet, mert mennyei lesz ugyan az illata, de keletkezik egy kis füst is.
Ha minden oldalán megsültek a padlizsánok, vigyük egy spatula segítségével a kagylóhoz, engedjük meg a hideg vizet vékony sugárban, majd kezdjük el lefejteni a héját a zöldségnek. A víz ne érje a padlizsán húsát!

Pakoljuk vágódeszkára és vagdossuk be a padlizsánokat, majd tegyük vissza a kagylóba, de előtte valamit rakjunk a deszka alá, hogy legyen enyhe esése, tudjon a víz belőlük kifolyni.
Miután lecsöpögtek, a vágódeszkán vágjuk jó apróra össze, ezt a kés élével való folyamatos ütögetéssel tudjuk elérni, nem baj ha fém késsel tesszük, nem lesz attól keserűbb.

Egy kis fej lilahagymát aprítsunk fel pici kockákra, ezzel is vegyítsük össze, sózzuk meg ízlés szerint, majd annyi olíva- vagy napraforgóolajat öntsünk bele, amennyit felvesz. Én kb. egy szűk fél dl szoktam két nagyobb padlizsánhoz önteni.
A végén tehetünk bele házi készítésű majonézt, de akár bolti tubusost is használhatunk, nem fog rontani az ízhatáson:)

Jó étvágyat:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése