2012. június 5., kedd

A kuktáról dióhéjban

A wok mellett egy másik nagy kedvencem a kuktafazék.

Imádok főzni, viszont annyira nem szeretem elnyújtani az ételek elkészítését, keresem mindig az alkalmat és a lehetőséget arra, hogy gyorsan készíthessek finom dolgokat.
És a kukta mindig a segítségemre van.

 Amikor létrehoztam életem első konyháját, a legelső edény a kukta volt, amit beszereztem, mivel már otthon láttam anyunál, hogy mennyire hasznos ketyere. Sőt, még a nagymamám is előszeretettel használta és használja a mai napig, az övé 1962-es darab és működik:)

Szóval érdemes beruházni egybe, mert gyors, minden megpuhul benne percek alatt -ez nem vicc - és megőrzi az ételek vitamintartalmát, mivel a felszabaduló gőz csak néha jön ki a szelepen, tehát a saját gőzében, a saját levében készülnek el benne az ételek.
Általában adnak használati útmutatót minden kuktához, amelyiknél nincs az sem baj, mert összeállítottam egy kis ismertetőt, mit meddig kell benne főzni és egyáltalán miket készíthetünk el benne.

Levesek: én majdnem minden levest ebben kotyvasztok, a húslevestől kezdve a zöldbablevesen keresztül a gulyáslevesig és a csirkeaprólék-levesig mindent.
A leveseknél a zöldség percek alatt megpuhul, a húst kell figyelni, hogy mekkora darab és mennyi idős állatból származik. A húslevest kizárólag lábszárból főzöm - igen velőscsonttal, ami isteni pirítósra kenve:) nos, ott azért hagyom a levest 35-40 percig minimumon főni, hiszen a marha eleve nem olyan könnyed mint mondjuk a csirke, ami hamarabb elkészül.

Készíthetünk sülteket is benne, marhasülttől kezdve, a felsálokon, karajon keresztül a rostélyosig, a fehérpecsenyéig de akár a pörköltig vagy paprikásig, kocsonya vagy töltöttkáposztáig mindent. Figyeljünk arra, hogy mit készítünk és annak megfelelően adagoljuk a vizet.
A marhahúst 30-35 percig készítjük, a sertést 25-30 percig, a borjút és a bárányt 15-20 percig.

A szárnyasokat elég 20-25 percig kotyvasztani, mivel a húsuk puhább mint a sertésé vagy a marháé.
De készülhet a kuktában csak zöldség vagy csak gyümölcs is. Például a rakott burgonyához a krumplit és a tojásokat csakis kuktában készítem el, kb. 10-12 perc alatt kész is van, csak össze kell raknom.

Főzhetünk benne céklát, karalábét, sárgarépát, zöldbabot vagy zöldborsót, időarányosan 10' - 5' - 2' - 3' - 1' időtartamokig.
Ha kompótra esik a választásunk, azt is megtehetjük, hogy a kuktában készítjük el: almakompót, cseresznye-, meggy-, körte- vagy szilvakompót. Ezen gyümölcsök elkészítési ideje rövid, a leghosszabb a körte főzési ideje, ami 8 perc, a többi gyümölcsöt 4-5 perces turnusokban el is tudjuk készíteni.

Rizst is készíthetünk benne, minden 10 dkg rizshez 2 dl vizet számítsunk majd forrástól számítva főzzük 8 percig. De száraztésztát is főzhetünk benne, mondjuk spagettinek, a kuktát félig töltjük forró, enyhén sós vízzel, beledobjuk a tésztánkat és nyomás alatt 6 percig főzzük.

Jó kuktázást:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése