2012. június 5., kedd

Gyors rizibizi



Való igaz, hogy a rizibizi borsóból meg rizsből áll, de én azt szeretem, ha színes zöldségek táncolnak a fehér rizsszemekkel.

Vegyünk egy doboz illatos jázmin rizst -tudom, létezik millió más fajta is, de ennek olyan különleges az illata, hogy aki egyszer rákattan, nem tudja abbahagyni - majd egy zacskónyit pakoljunk bele egy nagyobb edénybe, amiben már forr a víz egy csipet só társaságában.
Szeretem a zacskós rizst, mert gyors, tiszta és nem kell vele különösebben foglalkozni.

Miközben rotyog a rizsünk, természetesen félig lefödött állapotban, bontsunk fel egy kisebb zacskó mirelit vegyes zöldséges. Ez tartalmazhat karfiolt, brokkolit, borsót, bébirépát, paprikát, kukoricát stb. szóval olyat válasszunk a hűtőpultból, ami a leginkább szimpatikus.
Lehetőleg a bőség ne zavarjon meg bennünket, minőségi termékre essen a választásunk.

Borítsuk a fagyott zöldséget egy mikrózható edénybe, majd tegyük a mikróba 10-15 percre és födjük le mikrós edényfedővel.
Ennyi idő alatt általában el szokott készülni bármilyen zöldség, de szakítsuk meg a programot néha, keverjük és egyben kóstoljuk is meg. Ha úgy látjuk, hogy még nem teljesen puha, akkor toljuk vissza és adjunk rá kakaót.

A megfőtt rizst csepegtessük le -nem kell kimosni -, majd egy ollóval vágjuk le a zacskó egyik végét. A konyhaszekrényből vegyünk elő egy nagyobb tálat, ebbe helyezzük bele, majd a zöldségekkel vegyítsük össze.
Ha a mirelit zöldség nem tartalmaz fűszervajat, könnyen pótolhatjuk egy-két evőkanálnyi finom vajjal. Még forrón keverjük bele a zöldséges-rizses masszánkba, hogy legyen ideje elolvadni.
Sózzuk ízlés szerint, de szórhatunk rá vegetát vagy ételízesítő-kockát is.

Otthon is készíthetünk könnyedén fűszervajat . Olvasszunk meg egy darabka vajat, vágjunk apróra fokhagymát vagy egyéb zöldfűszert, vegyítsük a vajba, picit sózzuk meg és tegyük hűlni. Amikor kezd dermedni, akkor egy fólíát simítsunk ki, borítsuk rá a vajunkat és készítsünk belőle hengert. Mehet be a hűtőbe és csak szeletelni kell, ennyi az egész:)

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése