2012. június 5., kedd

Fűszernövények a konyhában

Semmi sem lehet csodálatosabb, mint saját termesztésű fűszernövényeidből lecsippenteni egy darabkát és azzal ízesíteni vagy dekorálni az ételt.


Akadnak olyanok is, akik nem pepecselnek, fogják magukat és megveszik arra az alkalomra a petrezselyemzöldet vagy a zsályát.
Pedig nagyon egyszerű a termesztésük és látványukban sem utolsó.

A konyhaablak vagy egy naposabb falrész ideális törzshelye ezen növényeknek.
Figyeljük a földet, ha kezd kiszáradni a nedvesség hiánya miatt, pótoljuk azt. Ezt 2-3 naponta tehetjük meg. Ne öntözzük túl, mert akkor kirohadnak a növényeink és megjelennek az apró, kis repülő bogárkák:)
Én a svéd 4betűs áruházban vettem egy falra szerelhető sínt, amire 4 vödröt lehet felakasztani, abban díszelegnek a rozmaringágak, petrezselyemzöldek, mentalevelek és bazsalikomok.

Tény és való, hogy a legszívósabb a rozmaring, de kis odafigyeléssel mindenkinek lehet egy kedvenc zöld sarka.
És mire jók ezek a fűszernövények?
A rozmaringot gombás, paradicsomos ételekre használhatjuk fel, továbbá minden húsféléhez.
A petrezselymet ne főzzük, csak a főzés legvégén tépkedjük bele a levesekbe, vagy fűszeres mártásokba, tojásételek vagy burgonyás-húsos ételek tetejére is szórhatjuk.

Nincs paradicsommártás bazsalikom nélkül, de a halas ételek is szívesen csatlakoznak hozzá, a burgonya is szeret vele lenni, sőt készülhet belőle fűszerolaj is.
A menta attól függetlenül, hogy intenzív és nem mindenki szereti, hasznosítható ételeknél, mint pl. bárányhúsoknál, a faggyas ízvilágot kissé lekerekíti, vagy édességeknél akár hozzávalóként, akár dekorációként, vagy koktélok kiegészítőjeként funkcionál.

Akkor hajrá, munkára fel, itt a tavasz, ültessünk fűszernövényeket:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése