2012. június 5., kedd

Húsleves



A legtöbben vasárnapi ebédként aposztrofálják, kapcsolódik hozzá a 2-3 órás lassú tűzön való elkészítés, nagy serteperte a konyhában, stb.

Ki kell ábrándítsak mindenkit: el lehet készíteni hétköznap is és potom fél óra alatt, semmi hókuszpók nélkül. A TITOK: a kuktafazék.
Előző bejegyzéseimben már említettem ezt a szuper találmányt és használom is a mindennapjaimban, igen gyakran.

Szóval, ha valakinek még nincs, akkor ideje beszereznie egyet - nem, nem kapok jutalékot a gyártóktól:)
Szeretek marhalábszárból is főzni húslevest, de a mai receptem tyúkból készül.
A kuktám 9 literes, az adag emberes, úgy 6-8 főre elég.

A tyúkot megtisztogatom, jól lemosom, esetleg ha nem szalonképes, akkor hagyhatjuk egy keveset hideg vízben ázni, majd beledobom anyaszült meztelen a kuktába.
Szórok rá 5-6 szem borsot, kevés sóval megsózom.

A leveszöldségeket előkészítem: megpucolok 7 szál sárgarépát, esetleg felezem őket, ha túl nagy darabok, 1 szál fehérrépát, 1 karalábét, 1 kisebb zellergumót, de lehet beledobni fél kelkáposztát, esetleg néhány kelbimbót vagy karfiolt, brokkolit.
Jól lemosom a zöldségeimet és mehetnek a fazékba a tyúk mellé pihenni.

Hogy igazán jóízű legyen a levesünk, teszek bele egy tv-paprikát, 2 gerezd fokhagymát és egy fej vöröshagymát héjastól - ezt előzőleg jól lemosom, hogy ne kerüljön szennyeződés a levesbe - egyrészt szép színt ad a levesnek és megdobja az ízés is, másrészt meg csak fogom a végén, mikor már elkészült a leves és kidobom belőle, semmi malackodás nélkül.

Felöntöm annyi hideg vízzel, amennyi jól ellepi, meg ugye van egy határvonal a kukta falán, amit jobb nem túllépni és max lángon hagyom felforrni.
Amikor kijöttek az első gőzsistergések, azonnal a legkisebb fokozatra állítom a tűzhelyet és ott hagyom bugyogni fél órát.

A végén kiengedem belőle a gőzt - itt óvatosan ténykedni, mert égésveszély állhat fenn - leszedem a képződött habot, kiszedem belőle külön tálra a zöldségeket, külön tálra a húst és átszűröm a levest. 4-5 ételízesítő kockával megbolondítom az ízét, cérnametélttel vagy eperlevéllel kínálom.
Szórhatunk rá apróra vágott petrezselyemzöldet vagy kínálhatjuk csípőspaprikával.

Ha esetleg zsírosabb a kelletnél a levesünk, tépjünk le egy lap papírtörlőt, azt engedjük rá a leves tetejére, majd egy laza mozdulattal húzzuk át a levesen, garantáltan felszedi a zsírt.

Jó étvágyat:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése