2012. június 18., hétfő

Meggyes pite

Tegnap az óriási hőségben rám jött a süthetnék: aki hasonló cipőben jár az tudja, ilyenkor nem számít, hogy kint röpködnek a magas pluszok, nem lehet ellenállni a kísértésnek.

Szombaton vettünk a piacon többek között meggyet, nos abból készült a lenti finomság.



Hozzávalók:


  • 2 marék magozott meggy
  • 28 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 15 dkg vaj
  • 1 kanál tejföl
  • 2 marék durvára vágott dióbél
  • kevés citromhéj
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 3 tojás
  • 4 ek zsemlemorzsa + 3 ek cukor

A sütőt melegítsük elő, legyen jó forró.
Egy piteformát vajazzunk és lisztezzünk ki, majd tegyük félre.

Vegyünk elő egy nagyobb tálat és tegyük bele a puha, kisebb kockára vágott vajat, 10 dkg cukrot - a másik fele a tojáshabba kell - a lisztet, vaníliacukrot, citromhéjat, tejfölt és a tojások sárgáját.
Az anyagokat kézzel jól gyúrjuk össze, ha már nem ragad a kezünkre, akkor jó.

A tésztát lapítgassuk kézzel bele a piteformánkba szép egyenletesen, szurkáljuk meg egy villával néhány helyen és tegyük a sütőbe 10 percre, közepes lángon, középső sütőálláson.

A pite félig kell megsüljön, akkor tesszük rá a gyümölcsöt és a tojáshabot: a tojások fehérjét a maradék 10 dkg cukorral kemény habbá verjük egy csipet só segítségével.

Ha ezzel megvagyunk a sütőt minimumra állítjuk, kivesszük a pitét, megszórjuk zsemlemorzsával és 3 evőkanál cukorral, ráhelyezzük a magozott meggyet, közé szórjuk a darabolt diót, rákanalazzuk a tojáshabot és mehet vissza a sütőbe.

Figyeljük a sütő hőfokát, én közepes lángon folytattam a sütést 5 percig, a maradék időre a sütő ajtaját kicsit megnyitottam, így nem égett meg a süti tetején a hab.

Vizes késsel szeleteljük, de ne kimondottan a sütést követően, hagyjuk pihenni a pitét.

Mára egy keskeny szeletke maradt belőle, fogalmam sincs mikor ettük meg:))

Jó étvágyat:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése